Tijekom ljeta najbolje je jesti krastavce

0
46

Krastavci su mnogima omiljeni sastojak ljetnh salata, što ne čudi s obzirom da su vrlo zasitni iako imaju jako malo kalorija.

Nutricionisti će ih preporučiti za zdravo mršavljenje, a dermatolozi za zdravu kožu. Znanstvenici su u ranijim istraživanjima otkrili da krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju oteklina. Sadrže i silicijev dioksid, mineral koji je važna sastavnica kolagena i čuva zdravlje kože.

Visok udio vode u krastavcima povoljno djeluje na kožu, a osim “iznutra” nakon konzumacije, blagonaklono će djelovati i za lokalnu primjenu kod podočnjaka i kao lijek protiv opeklina.

Ako ste “zaradili” opekline na koži nakon sunčanja, narežite krastavac na tanke kriške i stavite na oštećenu kožu. Osim ugodnog osjećaja hlađenja, pružit ćete svojoj koži potrebnu hidrataciju, a silicij će smanjiti osjećaj žarenja i potaknuti brži oporavak.

Krastavac je dobar izvor kalija, magnezija i vlakana te folne kiseline, B vitamina, vitamina A i mangana, koji uništavaju slobodne radikale, ali i molibdena, koji detoksicira sulfite te triptofon, koji regulira san, piše večernji.hr.