HomePripremaIzložba Prokultura: Uroš Marović - Svjedok svoga vremena

Izložba Prokultura: Uroš Marović – Svjedok svoga vremena

Slučajnim otkrivenjem slikarevog zanimljivog i obećavajućeg opusa te priče o tragično prekinutom mladom životu i trajno unesrećenoj obitelji, Prokultura Split predstavlja ga javnosti na osamdesetu godišnjicu nakon njegove prve i posljednje izložbe, ovaj put u svom sjedištu Kući jezika i kulture Peristil. Zahvalnost za pripremu i predstavljanje opusa Uroša Marovića Prokultura duguje gospođi Odesi Butorović, gospodinu Nenadu Nikoloriću i kćerki gospođi Neiri Stojanac.

Svoju prvu i jedinu izložbu pod naslovom Izložba karikatura Uroš Marović imao je 1940. u jednom od najvažnijih splitskih izložbenih prostora, u Salonu Galić. Likovni kritičar Lovro Damjanović povodom te izložbe napisao je 16. siječnja 1940. u Hrvatskom glasniku: Uroš Marović je umjetnik. Premda karikature dominiraju izložbom, njegov umjetnički profil puno je izrazitiji kroz predstavljene akvarele i crteže. On pokazuje više nego sigurnu ruku jednog početnika. Svoju narativnu snagu u karikaturama prikazuje jednostavno i samopouzdano. Figure, duhovito slikane jakim bojama, manirom dobrog portretiste i psihologa, služe i kao uvod da kroz njih uđe u socijalne probleme čime obiluje umjetnost tog vremena. Bogati duševni život i dobar ukus prikazuje u crtežima i akvarelima, sve gledano toplim okom i rađeno mekom rukom jednog južnjaka.

Marovićevo djetinjstvo je bilo bogato kulturnim sadržajima i ljudima. Rođen je u Supetru na otoku Braču od majke Marije rođene Nikolorić i oca Jovana – Ivana Marovića, sudca iz Kotora, odrastao je i odgajan u urbanom kulturnom ozračju gdje se čitalo, pjevalo, sviralo, slikalo. Njegova je majka bila vrsna sopranistica i pijanistica, dok je otac svirao flautu i okarinu pa su često nastupali u glazbenom salonu istaknutog pjesnika i književnika, kontea Iva Vojnovića i njegove sestre kontese Katice. Gosti salona su često bili i Marijina majka Ivanica, zapravo Johana Andrech iz Moravske i brat Ante – Tonko Nikolorić. Cijela obitelj, njegova dva brata i dvije sestre, imali su izuzetan kulturni štih.

Prva izložba mladoga slikara bila je više nego uspješna jer nam je kroz nju uspio pokazati svoj neosporan slikarski talent stoga je još tužnije govoriti o slikarovoj smrti. Naime, Uroš Marović smaknut 2. studenog 1944. skupa sa tridesetak splitskih građana koje je partizanski prijeki sud osudio na smrt zbog njihovih „pogrešnih“ političkih uvjerenja nakon čega su sva tijela bačena u jame na Lovrincu što je obitelj doznala tek nakon 1990. godine i osamostaljenja Hrvatske. Ova smaknuća i smrt Uroša Marovića dio su šireg totalitarnog užasa koji je na području od Jadrana, Baltika i Crnog mora odnio milijune nevinih života.

Prokultura – Opservatorij kulturnih politika – Split

Prokultura ističe kulturu kao temelj svekolikog razvoja. Kroz svoje djelovanje i projekte osobito ukazuje na važnost umjetnosti i baštine u formiranju mladih kroz sustav odgoja i obrazovanja. Samo tako osviješten i osnažen identitet pravi je temelj za afirmaciju Grada osobito kroz turizam. Prokultura podcrtava ulogu jezika u očuvanju i otkrivanju vlastite kulture, kao i poštivanja kulture „drugoga“. Istodobno, Prokultura nastoji na afirmaciji upravljačkih znanja u području kulturnih politika kao temeljnom preduvjetu održivog postojanja i razvoja lokalnih jedinica i Države u cjelini. Kroz posljednja dva desetljeća Prokultura je ostvarila brojne projekte s različitim partnerima iz javnog života Hrvatske i inozemstva. Zahvaljujući prepoznavanju i potpori OTP banke i Grada Splita, Prokultura je svoj uspješni projekt Kuću jezika i kulture, pokrenut u Omišu, ponudila Splitu i to na najljepšem trgu na svijetu, carskom Peristilu.

Kulturno – kreativno središte Kuća jezika i kulture – Peristil  powered by OTP banka postala je tako splitsko sjedište Prokulture Split s ciljem očuvanja živosti u središtu i izvan turističke sezone, poticanja građana da se vrate srcu njihovog tisućljetnog Grada globalne prepoznatljivosti i ljepote. Carski je to tinel u kojem se nude različiti kulturni i obrazovni programi. Osim dosad afirmiranih programa Dana jezika i kulture, Večeri francuske šansone, ciklusa umjetničkih izložbi koje nude stvarne susrete s umjetnicima, Festivala baštine za mlade, Ciklusa Kulturni susreti na temu javnih politika i decentralizacije, Kluba prijatelja knjige, ciklusa za mlade glazbene umjetnike poput Umjetnosti bez granica i koncerata Prijatelja šansone Prokultura će na Peristilu predstaviti različite goste predavače i umjetnike te ponuditi kreativne radionice zajedničkog nazivnika kultura življenja u Gradu 365. Ostvareni programi i susreti bit će praćeni i predstavljani na Prokulturi online, kao i našem novom internetskom Radio Peristilu. Predsjednica Prokulture i utemeljiteljica Kuće jezika i kulture – Peristil i Onaion u Omišu je dr.sc. Nansi Ivanišević – Popovac.

OTP banka d.d. veliku pažnju posvećuje povezivanju s lokalnim zajednicama i davanju podrške njihovoj afirmaciji i razvoju: od zapošljavanja lokalnog stanovništva do izravnog ulaganja u sport, zdravstvo, socijalne i obrazovne institucije, osobito kulturu. Kontinuirana podrška projektima Prokulture na Peristilu, svojoj bivšoj poslovnici, dodatno je osnaživanje svih aktivnosti koje banka provodi kao dio svog društveno odgovornog poslovanja pokušavajući pridonijeti kvalitetnijem životu zajednica u kojima posluje.

I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Najnovije vijesti

nedavni komentari

google-site-verification: googled91673871e42f616.html google-site-verification=rGL3Tah1KoycISfVRpeaJyo9nIt6Cl3KPIaQunRBbqQ