[NA DIDOVINI] Prezime Plazibat

0
318

Prezime je nadimačkog podrijetla: plazibat je onaj kojem je spolovilo tako dugo da plazi. Postoji prezimenska inačica da se prikrije pravo značenje a koje glasi Laznibat (Dubrovnik). Devetog listopada 1754. godine u Blagaju pokraj Kupresa zabilježen je oblik Blaznibat.

U sklopu seobe Poljičana (uglavnom iz Doca Donjeg, Srijana i Sitnog) na triljsko područje pod vodstvom kapetana Stipana Stazića iz Doca Donjeg i harambaše Mate Žuljevića, 1691. godine u Dugopolju je novo boravište našla 9-člana obitelj Poljičanina Pavla Plazibata.

I u popisu vjernika Splitske nadbiskupije 1725. godine u Dugopolju su svoje domove imale dvije Plazibatove obitelji: 27-člana obiteljska zadruga Grgura Plazibata i 5-člano kućanstvo Petra Plazibata.

Još ranije, 1711. godine u zemljišniku Postinja Donjeg pokraj Muća zabilježena je obitelj Bože Plazibata; u tom selu 1835. godine obitava pet obitelji s tim prezimenom: Franina, Ivanova, Markova i dvojice Stipana. U Postinju Gornjem tada je kuću imala obitelj Stipana Plazibata, a u Niskom je zabilježena obitelj s prezimenom Plazibat (ime njezina glavara nije poznato).

„1733. godine braća Vuko iz Tijarice tužili su se općem providuru da im Nikola i Šimun Plazibat s članovima njihove kućne zadruge oduzimaju zemlje i uvode životinje u gajeve i ograde, iako su im ti posjedi 1722. godine potvrđeni. Giacomo da Riva je naredio da se poštuje njihovo vlasništvo.“

Ove smo izvatke iz isprava naveli da bismo podsjetili da je i danas najveća koncentracija Plazibata u Dugopolju, Postinju Donjem, Trilju i Tijarici. Plazibati, što danas žive u selu Vrželama pokraj Livna, potomci su iz Tijarice 1940. godine doseljenih Plazibata.

O Blazibatima, kako je na Kupresu svojedobno zabilježeno prezime Plazibat, Krunoslav Draganović je objelodanio veoma zanimljivi zapis. „9. siječnja 1754. fra Petar Lozić „vinča Ivana sina Antonè Bekavca“, nastavlja odmah: „isti dan ja Petar Lozić (vinča) p.n. S.M.C. (Svete Matere Crkve) Nikolu sina pok. Antonè Bekavca s Marom kćerju Antonè Blaznibata.“. Ponajprije vjenčaju se isti dan sin i kći obitelji Plazibat i obitelji Bekavac, tako da se međusobno uzmu. Zanimljiv je i naglasak na zadnjem slovu, koji dolazi samo kod imena Antun ili Anto u obliku Antonà.

Prema popisu koji je zabilježen u knjizi izdanoj 2002. godine, u Dugopolju živi 31 obitelj i 110 osoba s prezimenom Plazibat, a prema obiteljskim nadimcima dijele se na: Lavare, Mikiće, Buriće, Ređepe i Ćuriće.