Izmjene Zakona o obrtu bi trebale donijeti usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Ovih dana su u saborsku proceduru upućene izmjene i dopune Zakona o obrtu koje bi trebale donijeti toliko željeno usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te stimulirati i pojeftiniti pokretanje obrta.

Glavnina zakonskih promjena odnosi se na vezane obrteone za čije je obavljanje zakonski propisana odgovarajuća stručna sprema.

Kako bi se osigurao veći utjecaj gospodarstva na obrazovanje budućih obrtnika u skladu s potrebama tržišta rada, predviđeno je da ministar nadležan za obrt, u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom, daje suglasnost na plan strukture upisa učenika u programe za stjecanje kvalifikacija za vezane obrte.

Osim davanja suglasnosti za upise, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta izrađivat će strukovni kurikulum za obrtnička zanimanja, a koji je do sada donosio ministar nadležan za obrazovanje. U HOK-u ističu da je ova odredba vrlo važna jer se na taj način osigurava usklađenost kvalifikacija s potrebama gospodarstva i tržišta rada, a isto je praksa u većini europskih zemalja čija su gospodarstva primjer dobre prakse.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

PITALI SMO IH i dali priliku da ODGOVORE!

Danas smo dobili nekoliko upita zašto na našim stranicama nema aktualnog načelnika i ekipe iz HDZ-a....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img