IZNENAĐENJE JE KAD CRKVA SRBIJE NABAVLJA STO PRIMJERAKA SVETOG PISMA, A NE STO KOMADA KALAŠNJIKOVA

  0
  Foto: Dugopolje org

  Crnogorski M-portal ekskluzivno je objavio dio tajno snimljene komunikacije između dvojice visokorangiranih pripadnika tzv. škaljarskog klana, Riste Mijanovića i Nikole Dedovića, vođene putem SKY aplikacije. Prepiska bez dvojbe ukazuje na izravnu povezanost vrha Srpske pravoslavne Crkve (SPC) sa ovom mafijaškom organizacijom. Radilo se o kupnji automatskog naoružanja, naime iz jedne od desetina tajno snimljenih poruka jasno proizlazi kako je SPC s klanom dogovarao kupnju automatskog naoružanja, između ostalog i stotinu komada automata Kalašnjikov.

  Tko su Kavčani i Škaljarci

  Poslove s drogom i ostale visokoprofitne regionalne djelatnosti zadnjih godina gotovo su posve preuzela dva crnogorska mafijaška klana, tzv. kavački i škaljarski klan. Dobili su imena po prigradskim naseljima Kotora, Škaljari i Kavač, udaljeni jedan od drugoga svega stotinjak metara zračne linije. Godinama su kriminalni operativci radili u mirnoj koegzistenciji, sve do prije osam godina, kada započinju međusobne likvidacije. Sukob, kome se ne nazire kraj, do sada je rezultirao s četrdesetak likvidacija, što na Balkanu, a što diljem Europe. Ta dva ganga, osim geografskog podrijetla, karakteriziraju čvrste obiteljske i prijateljske veze, naravno i zajedničko kriminalno iskustvo. Do međusobnog rata došlo je nakon što je pripadnik klana, nezadovoljan brigom za sebe i svoje dok je bio na odsluženju robije, odlučio iz jednog stana u španjolskoj Valenciji ukrasti oko 200 kilograma kokaina.

  Bratoubilački rat

  Obzirom kako ulična vrijednost ukradene robe prelazi desetke milijuna dolara, takav potez se ne oprašta. Gang se najprije razdvojio, na danas poznate ‘Škaljar(c)e’ i ‘Kavčane’, nakon čega započinje brutalan bratoubilački rat. Na čelo ‘Kavačkog’ zasjeli su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, dok je vođenje ‘Škaljarskog’ preuzeo Kotoranin Jovica Vukotić, i to nakon likvidacije prijatelja i kuma Igora Dedovića, u Ateni 19. siječnja 2020. godine.

  Klanovi raspolažu iznimnim financijskim sredstvima koja im pomažu pri regrutiranju novih članova. U policijskih spisima evidentirano je preko 200 članova ‘Škaljarskog’ klana, nešto je manje ‘Kavčana’, na popisima se nerijetko nalaze i žene. Glavni im je biznis šverc kokaina, a što se tiče hijerarhijske podjela unutar klana, ona se striktno poštuje. Interpolu je poznata njihova financijska moć, koruptivna mreža i kriminalne aktivnosti, slijedom čega se značajan broj kriminalaca iz obadva klana nalazi na Interpolovim potjernicama.

  Kotoranin Radoje Zvicer, osnivač i vođa ‘Kavačkog’ klana, svoj utjecaj kontinuirano širi na regiju, posebno na srpsku mafiju, naime poznato je kako je Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, pomogao pri preuzimanju vodstvo nakon likvidacije Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi, inače vođe navijača Partizana.

  SPC i nabavka Kalašnjikova

  Da se vratimo na ekskluzivno objavljeni dio komunikacije između dvojice visokorangiranih ‘Škaljara’, Riste Mijanovića i Nikole Dedovića. Više državno tužiteljstvo u Podgorici oglasilo se priopćenjem kojim informiraju javnost kako su otvorili istragu ‘povodom objavljenih transkripata koja se odnose na nabavku naoružanja i pripremanja oružanog otpora uoči parlamentarnih izbora u 2020. godine’. Vijest je odjeknula poput nuklearne bombe, slijedom čega su se ionako nategnute međunacionalne strasti dodatno uzburkale.

  O čemu je riječ?

  Naime, iz spomenute, a tajno praćene, prepiske dvojice kriminalaca jasno proizlazi kako je sam vrh SPC-a od ‘Škaljara’ tražio nabavku stotinu automata Kalašnjikov, i to neposredno prije parlamentarnih izbora 2020. godine. Upravo ti parlamentarni izbori bili su ključni, krajnje neizvjesni, čak do te mjere da je bio važan praktički svaki glas. Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića za nekoliko je stotina glasova izgubila izbore, a vlast je preuzela koalicija ‘Za bolju Crnu Goru’. Nova parlamentarna većina, a prevagu je činio jedan jedini glas, za novog je mandatara, kasnije i premijera, izabrala prosrpski orijentiranog Zdravka Krivokapića. Veliki utjecaj na izborni rezultat, mnogi smatraju i ključni, imala je SPC na čijem se čelu tada nalazio mitropolit Crnogorsko – primorski, notorni Amfilohije Radović. U međuvremenu je abdicirao premijer Krivokapić, na njegovo mjesto zasjeo je novi premijer, Dritan Abazović, slavenizirani Albanac, koji je također prije nekoliko tjedana abdicirao. Trenutno se Crna Gora nalazi u tehničkom mandatu, i baš u tom momentu eksplodirala je afera sa nabavkom Kalašnjikova od strane SPC-a.

  Oružje za što?

  Govorimo dakle o situaciji kada vjerska zajednica ugovara nabavku veće količine naoružanja, ali ono što posebno brine je ne samo nabavka tog naoružanja, nego i ono što bi se dobro moralo istražiti, dakle iz kojih je razloga ugovarana tolika količina naoružanja, kao i za što je oružje trebalo biti korišteno.

  Iz poruka koje su tajne službe presrele nedvosmisleno proizlazi kako se Crkva Srbije u Crnoj Gori prije parlamentarnim izbora 2020. godine naoružavala, da je naoružanje kupovala preko ‘Škaljarskog’ klana, i da se pripremala praktički za neki oblik građanskog rata, jasno u slučaju da izborni rezultat bude nepovoljan.

  ‘Al, ove štiti NATO/ Da im prebacimo/ Brate, imamo naoružanja spremno, samo da se odluče/I kupimo al/ Dobro brate/ Kaže Mitar da imaju para/ Samo da se donese, da se ušteka/ Čim Oni kupuju/ Možeš mislit/ Neće živi izaći oni/ Do kraja će ići/ Sigurno, a onda građanski/ Rat/ Teško, brate/ Pljevlja/ Bijelo polje/ Rožaje, sve Srbi/ Samo, sve da krenu nemaju đe/ Država/ Da, pale auta im’. Ovo je dio sablasnih poruka Mijanovića, iz kojih se jasno vidi krvavi naum dijela SPC-a, kao i dijela njenih pristaša, za slučaj da im izborni rezultat ne bude odgovarao.

  SPC kao paramilitarna organizacija

  Osim toga, u drugim porukama Mijanović navodi i kako planiraju upade u velike trgovačke centre, koje nazivaju Mega marketima, s namjerom izazivanja kaosa. ‘Voli/ Svaki/ Laković/, da lome, kradu i pale’.

  Crnogorski novinar i publicist, Šeki Radončić, komentirajući spomenute događaje za portal Radio Sarajevo je naglasio kako su ‘svećenici SPC prošli put od poticatelja ratnih zločina do opasne paramilitarne organizacije’.

  ‘Objavljena komunikacija nedvojbeno pokazuju da su svećenici SPC prošli put od inspiratora i poticatelja ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, do opasne paramilitarne organizacije koja sada naručuje, kupuje i dijeli duge cijevi, odnosno ‘kalašnjikove’, najučinkovitije oružje za masovna ubojstva i likvidacije. Što je još gore, ako su navodi točni, ‘kalašnjikovi’ su naručeni i za likvidaciju pet tisuća crnogorskih policajaca, te izazivanje građanskog rata u Crnoj Gori’, rekao je Radončić.

  Trebaju li nas iznenaditi spomenuti događaji

  Potpisnik ovih redaka, obzirom kako već dulji period prati rad Srpske pravoslavne crkve, nije nimalo iznenađen tvrdnjama kako je SPC pred parlamentarne izbore 2020. godine kupovala  znatne količine naoružanja, namijenjenog kriminalcima, čime bi, u slučaju neuspjeha na parlamentarnih izborima, trebao biti potaknut određeni oblik građanskog rata. Čak dapače, prije bih mogao kazati kako bi me iznenadila tvrdnja da su namjeravali kupiti stotinu primjeraka Svetoga pisma.

  Srpska pravoslavna crkva svojom prirodom i svojim djelovanjem odavno nije kršćanska. Ona je, kako i sami za sebe vole kazati, ‘Svetosavska crkva’, koja širi prije svega pseudo religiju, mračnjaštvo i agresiju koji se očituje na najbrutalnije načine. Kršćanstvo i ekumenizam unutar SPC-a više ne stanuju.

  Poticatelji mržnje

  Ne samo u Crnoj Gori nego u Hrvatskoj i BiH. Desetine puta su se proklamirali kao poticatelji genocida i zločina nad drugima i drugačijima, posebno prema Bošnjacima kao Muslimanima, a potporu, na žalost, i dalje imaju od mnoštva pseudoznanstvenika, kvazi akademika, kvazi novinara i tako dalje, koji nemaju praktički nikakav kredibilitet. Upravo su oni, u konkretnom slučaju, pomogli da se vjernici SPC-a ekstremno anticrnogorski radikaliziraju, te konsolidiraju u svojevrsnu duhovnu diktaturu, koja pribjegava nasilju, ali i inteligentnoj, fašistički usmjerenoj propagandi.

  Na taj su način praktički normalizirali zlo, te na temelju rasističkih teorija 19. stoljeća raspirili mržnju prema Crnogorcima i Crnoj Gori. Udar na Crnu Goru i Crnogorce započeo je iz ‘glave svetosavske crkve’ koja stoluje na Cetinju, a ruši sve pred sobom u slabašnoj Crnoj Gori. Najprije je započelo razaranja tumula na Rumiji, kao i kulta Svetoga Vladimira 2005. godine, zaključno sa rušenjem ustavnoga poretka, takozvanim litijama 2020. godine, koje su u stvari bile ustanak protiv civilizacije, i državnoga poretka u Crnoj Gori.

  Rušenje državnog poretka Crne Gore

  Nema sumnje kako je slučaj prisluškivanja, odnosno presretanja poruka između dvojice notornih kriminalaca, do sada možda i najzlokobnije i najalarmantnije rušenje državnog poretka Crne Gore. Dakle, izravan udar na građanski mir, na ustavno uređenje i uopće na pravni poredak u Crnoj Gori, od drugog svjetskog rata do danas. Crne slutnje bi se obistinile bez ikakve sumnje da je rezultat parlamentarnih izbora bio nepovoljan za prosrpski blok.

  Sa suprotne političke strane naravno sasvim drugačiji tonovi. Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) i potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Vladimir Joković, ocjenjuje kako su transkripti koje je objavio M-portal ‘netočno pisanje i potpune izmišljotine’. Dužnosnica URA-e, Božena Jelušić, kazala je kako je objava M-portala ,’u domeni špekulacija, i zaista narativnih zabluda’. Od pobjednika izbora 2020. godine oglasili su se samo njih dvoje, dok vrh SPC-a, koja je u predizbornoj kampanji predvodila udruženi opozicioni blok, i dalje šuti.

  Bez reakcije je i civilno društvo

  Čini se doista nevjerojatnim, ali ovakvi udari, realizirani ili ne, nisu ništa novog u Crnoj Gori. Naime, Crna Gora je i 2016. godine, na izborni dan, bila meta pripreme oružane pobune, a kako se ispostavilo tijekom sudskog postupka, iza pokušaja terorizma tada je stajala Rusija, uz potporu proruskih i prosrpskih domaćih političkih vođa, i veće grupe državljana Srbije. Udar je osujećen, osumnjičeni su izvedeni pred Sud i prvostupanjski su osuđeni, no proces još nije okončan. Istražitelji su tada dobili znatnu dokaznu građu od zapadnih prijateljskih službi.

  Cilj Rusije da na spomenuti način spriječi ulazak Crne Gore u NATO, tako što bi na vlast instalirali svoje političke pulene i sebi osigurala izlazak na ‘toplo more’, kao dio strateških planova ove zemlje, 2016. godine nije proveden u djelo.

  SPC i dalje blisko surađuje sa Rusijom, pa je trenutno pred državnim odvjetništvom Crne Gore ozbiljan zadatak da pokušaju utvrditi je li priprema oružanog puča na izborni dan 2020. godine bila zavjera pripremljena bez utjecaja treće strane, odnosno vanjskog faktora, Ruske Federacije.

  SPC u stanju izazvati građanski rat

  Komentirajući prepisku sa SKY aplikacije koja svjedoči o nabavci automatskog naoružanja od strane SPC-a uoči parlamentarnih izbora 2020. godine preko ‘Škaljarskog’ kriminalnog klana znanstvenik na Povijesnom institutu, Danilo Kalezić, je ocijenio kao još jedan u nizu dokaza o miješanju ove vjerske zajednice u unutarnja pitanja Crne Gore.

  On je također podsjetio i kako je uloga SPC-a uoči pokušaja državnog udara 2016. godine ostala poprilično nerazjašnjena.

  SPC je odavno izašla iz okvira religije i crkve, i zapravo se na tlu Crne Gore ponaša kao paramilitarna organizacija, koja će za ostvarenje svoje političke agende, odnosno političke agende nekakvog srpsko – ruskog svijeta, koristiti i oružje. U daljnjem razvoju događaja može se očekivati otkrivanje još okolnosti koji se tiču parlamentarnih izbora 2020. godine, jer je već tada bilo jasno kako se SPC, kao i politički nalogodavci te organizacije, neće tako lako pomiriti sa eventualnim gubitkom izbora. Oni su bili u stanju izazvati građanski rat u Crnoj Gori, da kojim slučajem rezultat izbora nije bio onakav kakav njima odgovara. A to je za Crnogorsko društvo vrlo opasna situacija, jer se trendovi sasvim sigurno i dalje nisu promijenili. A Crnu Goru uskoro čekaju novi izbori.

  dr. sc. Ivica Granić