“JA SAM RASPUŠTENICA I RAZVEDENICA” Dalija Orešković, je ljuta: ‘Ničija sam, bez upravitelja i gazde doma’

0
Screenshot

Nova kampanja Kraša, tj. svojevrsni redizajn kultnog keksa Domaćice, naišla je na val osuda i negodovanja javnosti. Iako je prvotni cilj bio podići svijest o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana, dogodilo se suprotno – Kraš se našao na meti kritika feministkinja , ali i ostalih koji su se našli uvrijeđenima. A jedna od njih je i Dalija Orešković, saborska zastupnica stranke Centar, koja se na Twitteru obrušila na najvećeg konditora na ovim prostorima.

“Kraš šalje sponzorirane oglase u kojima piše da je domaćin glava obitelji, onaj koji upravlja domom, a domaćica je žena, supruga od domaćina. Pa evo, s obzirom da sam ja ničija, razvedenica i raspuštenica bez upravitelja i gazde doma, pitam smijem li ja više uopće jesti te kekse?”, upitala je na društvenoj mreži.

Ubrzo su se počeli nizati komentari pa se Orešković objasnila.

“Ponajprije kako bismo privukli pažnju građana i otvorili važnu temu, na police smo kao prvi korak kampanje stavili Domaćicu u posebnom izdanju. Na kutije smo uz natpis Domaćica dodali i nekoliko čestih zanimanja, koliko nam proizvodni proces dozvoljava, kako bismo podsjetili na to da su žene, uz svoj posao koji obavljaju na radnom mjestu, najčešće one koje svakodnevno brinu i o domaćinstvu. Kampanjom želimo potaknuti sve članove društva da preuzmu svoj dio obveza i odgovornosti u domu kako bi raspodjela poslova u domaćinstvu bila ravnopravna”, naveli su iz Kraša prije nekoliko tjedana i najavili da će kampanja uskoro dobiti i svoj nastavak – inicijativu za promjenu dijela definicije domaćice u pojedinim rječnicima i osuvremenjivanje tog pojma koju će moći podržati i građani putem posebne platforme koja će uskoro biti aktivna.


Anita M.