Jesu li PCR i brzi antigenski testovi osjetljivi na varijantu omicron?

0
Foto: Dugopolje org/ilustracija

Iz HALMED-a su se oglasili o osjetljivosti kućnih, brzih antigenskih i PCR testova na novu varijantu koronavirusa omicron.

“Prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), preliminarni rezultati analize mutacija virusa ukazuju na to da omicron, novi soj novog koronavirusa SARS-CoV-2, nema utjecaj na osjetljivost PCR i brzih antigenskih testova.

Trenutačno nema spoznaja koje bi upućivale na bilo kakav problem u detekciji mutiranih varijanti koronavirusa testovima koji su dostupni na našem tržištu. HALMED nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na takav problem, niti je zaprimljena bilo kakva obavijest od drugih regulatornih tijela država članica EU-a.

Nastavljamo pratiti situaciju te ćemo u slučaju bilo kakvih novih saznanja obavijestiti javnost”, priopćili su iz HALMED-a.

Podsjetimo, varijanta omicron zabilježena je u još jednoj europskoj zemlji.

Španjolska je u utorak potvrdila prvi slučaj zaraze omicron koronavirusom kod 51-godišnjeg muškarca koji je iz Južnoafričke Republike doputovao preko Amsterdama u Madrid. Muškarac ima blage simptome bolesti te se nalazi u izolaciji kako ne bi proširio zarazu.

Mikrobiološka služba bolnice Gregorio Marañon u Madridu potvrdila je kod njega prisutnost varijante B.1.1.529 virusa koji predstavlja “veliki broj mutacija”, a koji je prvi put identificiran u Južnoafričkoj Republici.

Prvi slučaj zaraze omicronom zabilježen je i u Japanu.

Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here