13 C
Split

Još jedna fabricirana optužnica iz BiH protiv HVO: Obradovića sumnjiče da nije spriječio zlostavljanje Bošnjaka,..

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta
Nedjeljko Obradović (60), zapovjednik Prve brigade HVO-a “Knez Domagoj”, osumnjičen je za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civila, a istragu je protiv njega pokrenulo  Županijsko državno odvjetništvo u Splitu temeljem  zahtjeva  BIH pravosuđa. Ta je istraga pokrenuta, nakon što je ŽDO Split prikupilo svu potrebnu dokumentaciju o tom slučaju od Tužiteljstva BiH, koje je inače zbog ratnih zločina još ranije podiglo optužnicu protiv Obradovića u BiH.

Obradović ima hrvatsko i BiH državljanstvo,  osim što je bio u HVO-u bio je i zapovjednik 116. brigade  HV-a u Metkoviću, a zbog zasluga za obranu Metkovića svojevremeno ga je odlikovao predsjednik Ivo Josipović. Kada je protiv Obradovića podignuta optužnica u BiH, on je u jednom javnom istupu zanijekao  krivnju te je tvrdio  da je optužnica protiv njega samo dio projekta kojim se od Hrvatske planira tražiti ratna odšteta. Obradović je osumnjičen po zapovjednoj odgovornosti za događaje koji su zbivali od travnja 1993. do travnja 1994. tijekom oružanog sukoba u BiH između Armije BiH i HVO-a na području Stolca i Čapljine.

O ovom događaju oglasilo se  Županijski DORH iz Splita s priopćenjem u kojem ne navodi osobne podatke optuženog.  
 
“Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon pribavljanja cjelokupne dokumentacije Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, donijelo rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine (1961.) zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. i 2. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske i kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. u svezi članka 28. stavak 1. i 2. OKZ-a RH. (3. 3. 2021.)

Postoji osnovana sumnja da bi okrivljenik od početka travnja 1993. godine do travnja 1994. godine, tijekom oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije Bosne i Hercegovine (ABIH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO), kao zapovjednik I. brigade HVO-a “Knez Domagoj”, u Jugoistočnoj Hercegovini, na području općine Stolac i Čapljina, odgovoran za primjenu propisa međunarodnog prava, postupao protivno odredbama članka 3. stavka 1. točka a) i c), članka 13., 27., 32. i 53. IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata od 12. kolovoza 1949., te protivno odredbama članka 3. stavak 1. točka a) i c) i odredbi članka 13. III Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. kolovoza 1949., te odredbama članka 4. stavak 2. i članka 13. stavak 2. i 16. Dopunskog protokola (Protokol II) od 8. lipnja 1977.

Postoji osnovana sumnja da bi okrivljenik zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove Bosne i Hercegovine pod kontrolom ABIH i druge zemlje te odvođenje zarobljenih civila i ratnih zarobljenika u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina), kao i u druge objekte koji su korišteni za zatočenje Bošnjaka, i to u Policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, Silosu u Čapljini, u vojarni Grabovina te Heliodromu.
Pripadnici I. brigade HVO-a “Knez Domagoj” provodili su, osnovano se sumnja, masovno koordinirano protjerivanje, čišćenje i prisilno premještanje civila bošnjačke nacionalnosti pod paljbom iz vatrenog oružja pri čemu su usmrtili i tjelesno ozlijedili veliki broj žrtava. U logorima su pripadnici I. brigade HVO-a “Knez Domagoj” svakodnevno fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike uz ograničenu slobodu kretanja, prema njima okrutno postupali u uvjetima pretrpanosti, bez dovoljno hrane i vode te koristili za prisilni rad. Od posljedica fizičkog zlostavljanja mnogi su zatvorenici teško tjelesno ozlijeđeni, a mnogi su i preminuli.

Okrivljenik je, osnovano se sumnja, imajući zapovjedne ovlasti te znajući da civili i ratni zarobljenici koji su tamo neosnovano zatočeni borave u teškim uvjetima, da ih njemu podređeni čuvari i pripadnici brigade kojom je zapovijedao svakodnevno fizički i psihički zlostavljaju te koriste za prisilni rad, nije poduzeo ništa da se takva protuzakonita postupanja spriječe i kazne.
Okrivljenik je, osnovano se sumnja, pristao da njemu podređene osobe nastave s protupravnim radnjama, kao i na njihove posljedice te propustio da se prijave i istraže i drugi zločini protiv bošnjačkog stanovništva koji su počinjeni u inkriminiranom vremenu.”

dp

- Advertisement -spot_img

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img
Latest News

Trener Tramezzani nakon remija u Koprivnici: “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača”

Hajduk je iz Koprivnice otišao s jednim bodom. “Tužni smo i razočarani jer nismo uspjeli utakmicu završiti sa 11 igrača....
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img