Josip Batarelo, 13-godišnji je dječak iz Lučana pokraj Sinja. Bezbrižan život djeteta uz druženje s vršnjacima prekinulo je otkrivanje zloćudnog tumora na četvrtoj moždanoj komori. Druga operacija u Zagrebu, nakon prve neuspješne, uspješno je završena, ali sada Josipu treba liječenje u Pragu s protonskim zrakama. Liječenje je osigurao HZZO, ali boravak njegovih roditelja je preskup za mali kućni budžet…

Priča o malom Josipu počinje u selu Lučanima pokraj Sinja. Prvo od troje djece majke Nevenke i oca Alena kao i svi njegovi vršnjaci živjelo je bezbrižnim, razigranim životom sve do otprilike četvrtog mjeseca ove godine. Stalne jako teške jutarnje glavobolje i mučnine bile su povod za posjet liječniku koji je ustvrdio ono najgore – zloćudni tumor na četvrtoj moždanoj komori.

Druženje s vršnjacima i školske obveze tada su zamijenile stalni odlasci liječniku, pregledi i bolnički krevet. Brzo se reagiralo, u malo manje od dva mjeseca Josip je otišao u Zagreb na operaciju. 19. lipnja je ona bila zakazana na odjelu za neurokirurgiju KBC Zagreb, ali zbog izlijevanja likvoreje ona nije uspjela pa je 29. lipnja bila zakazana još jedna koja je uspješno obavljena.

Ipak, za tri tjedna Josipa i njegovu obitelj čeka put za Češku, točnije Prag zbog liječenja protonskim zrakama zbog toga što je za Josipovo liječenje potrebna velika preciznost. Iako je za liječenje HZZO osigurao potrebnih 800 tisuća kuna, mjesec i pol dana boravka te put njegovih roditelja u Prag je debelo izvan mogućnosti kućnog budžeta pa je svaka pomoć dobrodošla.

Josip je 13-godišnjak koji je završio šesti razred osnovne škole Marka Marulića u Sinju. Uz svoje školske obveze posebno je bio zaljubljen u nogomet kojeg je igrao u slobodno vrijeme, a upravo se uz nogomet pisala jedna lijepa priča upravo u njegovim Lučanama u kojima je u mjesnoj crkvi Josip bio poslužitelj oltara, kada su ministranti, kolege iz crkve sv. Kate sudjelovali i osvojili turnir održan u Brnazama u potporu svom Josipu.

„Nakon što je obavljena operacija u Zagrebu s Josipom idemo u Prag na liječenje protonskim zrakama koje u Hrvatskoj ne postoji pa je potreban odlazak u inozemstvo. 800 tisuća kuna potrebnih za liječenje osigurao je HZZO, ali naš boravak i putovanje u Prag debelo je iznad naših mogućnosti pa je svaki prilog jako vrijedan!“, rekao nam je kratko u razgovoru Josipov otac, Alen Batarelo.

Humanitarnu akciju je pokrenula Lovačka udruga „Sinj“ kojoj je Josipov otac Alen član, a svi ljudi dobre volje koji pokažu veliko srce i suosjećanje kad je najpotrebnije svoje priloge mogu uplatiti na broj računa Alenova oca – HR7924020063208602824, a za sve dodatne informacije kontaktirajte Josipa Đipala na broj 095/910-3456.