Sigurni smo da ste svi čuli za jednog od najvećih engleskih pisaca ikada Charlesa Dickensa i njegovo najvažnije prozno djelo „Božićna pjesma“ (“Božićna priča”).

Kada je knjiga napisana Božić nije bio ni blizu popularan kao danas. Obilježavao se tek kao usputni vjerski praznik, dok je najvažniji događaj u godini bio Uskrs. Dotadašnje zanemarivanje Božića naglo se promijenilo kada je Dickens objavio „Božićnu pjesmu“ koja je u rekordnom roku postala iznimno popularna. Prvih 6 tisuća primjeraka je prodano u samo nekoliko dana od izdavanja knjige 19. prosinca 1843. To je bilo samo par mjeseci nakon što je autor, suočen sa sve brojnijom obitelji i slabim financijskim stanjem, razmišljao da odustane od književnosti no tada je dobio nadahnuće, sjeo i napisao ovu pripovijetku. Smatra se da je Dickens čak imao priviđenja glavnih likova svoje knjige kao da su živi i stoje ispred njega.

Njegov izdavač je odbio „Božićnu pjesmu“, pa je pisac skupio zadnje novce koje je imao i odlučio objaviti knjigu sam. Nije mogao biti bolji trenutak za to. Jačanje industrijske revolucije u to doba, dovelo je ljude da razmišljaju samo o materijalnome, te im je nasušno bila potrebna duhovna obnova koju su dobili kroz knjigu.

Portret Charlesa Dickensa iz 1842., slikar Francis Alexander

Dickensova knjiga prodana je u 15 tisuća primjeraka u samo prvoj godini. Kazališta su je odmah uvrstila u svoje redovne izvedbe, a pohlepni izdavači su je neovlašteno štampali. Zbog toga pisac nije imao nikakve financijske koristi od knjige, sve dok nije sam započeo javna čitanja koja su odmah privukla nebrojenu publiku željnu Božićnog duha kojeg je sam Dickens vjerno pobudio.

Radnja same knjige se odvija u vrijeme Božića. Glavni likovi su škrti direktor banke Ebenezer Scrooge, te njegov nećak koji ga moli da ga pusti s posla na Božić. On ga pušta, ali uz uvjet da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Scrooge zatvori ured, dolazi mu duh prijatelja Marleya u okovima i govori mu da će ga posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snjegom i obitelj koja se veseli njegovoj smrti, Scrooge ispravlja svoje krive postupke i odlazi nećaku na proslavu Božića te donosi jelo i piće. Svi sretno i zajedno slave Božić.

Scrooge susreće duha Marelya, ilustracija John Leech 1843., prvo izdanje knjige

Samo nekoliko godina od izdavanja „Božićne pjesme“, za vrijeme Božića u kućanstvima se počela služiti svečana večera, a mnoge tvrtke su bile zatvorene zbog novog praznika. Zahvaljujući ovoj knjizi u svijetu se dogodila stvarna promjena budući da su ljudi žudili za ljepotom prošlosti i prijeko gledali u što im se pretvorila sadašnjost.

Prije pojavljivanja „Božićne pjesme“ nikada se nije razmišljalo o važnosti Božića, a sada je najpopularniji dan u godini. Dickens zasigurno nije izmislio Božić ali je skrenuo pažnju na milosrđe i dobročinstvo. Knjiga nas podsjeća da unatoč našim međusobnim razlikama, svatko od nas može napraviti nešto lijepo za nekoga drugoga. Poruka koju nam šalje ova nadahnuto napisana knjiga, koja se nikada nije prestala tiskati, vrijedi za sva vremena – prošlo, sadašnje i buduće.