Iako ćemo još neko vrijeme uživati u plodovima rajčice, paprike i krastavaca, vjerujem kako su se mnogi poželjeli ubrati salatu u vrtu. 

Sada je pravo vrijeme da ju posijete ili posadite presadnice. 

Salata ne voli vrućinu pa će joj odgovarati najavljeni pad temperature. 

Sjeme salate niče na temperaturi 15-20 ºC, a iznikne za 2-4 dana. Za 45-55 dana (što ovisi o sorti) salata dostiže svoj maksimum rasta. Temperatura viša od 20 ºC, posebno, ako su tlo i zrak suhi, nepovoljno će se odraziti na količinu i kakvoću prinosa.

Salata voli humusno, rastresito tlo koje dobro zadržava vlagu. Sije se u jarčiće dubine do 2 cm, s razmakom između redova od 30 cm. Tijekom rasta se razrjeđuje na konačni razmak između biljaka 25-30 cm. 

U jesenskom periodu najbolje će uspijevati salate puterice, ali i matovilac, rukola i potočarka. 

Vrste puterica koje možete sijati, i već jesti u jesen (prilikom prorjeđivanja) su sorte kao što je Winter Marvel koja je spremna za berbu samo 55 dana nakon sjetve ili North Pole koja sazrijeva u samo 50 dana i tolerira niske temperature te se može brati cijele zime. Jedna od brzo sazrijevajućih salata je i sorta Four Seasons

Rukola matovilac se također mogu brzo brati, za 40-60 dana. A i potočarku koju posijete u rujnu možete brati (rezati) početkom prosinca. 

Salate možete sijati svakih 10 do 15 dana kako bi osigurali kontinuiranu berbu. 

Ostale salate koje ćete posijati svoj će vrhunac doseći u rano proljeće. (agroklub.com)