Projekt LAG-a Zagora „Game of Stones – Igre stijenja“ prijavljen na program Erasmus+ / Ključna aktivnost 1 za područje mladih (rok: 15. veljače 2018.), ispunio je sve kriterije formalne prihvatljivosti, te se sa 78 bodova našao među odobrenih 16 projekata, prihvaćenih za financiranje od ukupno 58 prijavljenih u prvom prijavnom roku.

Razmjena mladih pod nazivom „Igre stijenja – Game of Stones“ održat će se na području LAG-a Zagora, (općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć) od 16. do 23. kolovoza 2018., a okupit će 31 mladu osobu iz 5 partnerskih organizacija koje dolaze iz Finske, Velike Britanije, Italije, Malte i Hrvatske. Kao i većina mladih u ruralnim sredinama, mladi s područja LAG-a Zagora suočeni su sa socijalnom izolacijom, društvenom neaktivnošću i s manjkom mogućnosti koje su dostupne njihovim vršnjacima u gradskim sredinama. Povezivanjem s vršnjacima iz drugih EU zemalja te upoznavanjem s korištenjem potpora iz programa Erasmus+ stvaraju kvalitetnija polazišta za osmišljavanje društvenog života mladih u svojoj zajednici. Projekt će se baviti pitanjima filma kao sedme umjetnosti, cjelokupnim procesom nastanka i produkcije kratkog filmskog klipa.

Mladima, koji će posredstvom partnerskih organizacija (udruga mladih iz Torina /Italije/, Liverpoola /Velike Britanije/,Naxxara /Malte/ i Hamine /Finske/) i LAG-a Zagora boraviti na području LAG-a Zagora, bit će omogućeno da na inovativan i kreativan način osmisle i proizvedu kratke filmske uratke kojima radeći u multikulturalnom okruženju prepričavaju priče o prirodnoj i kulturnoj baštini domaćina na način da ih upoznaju, dožive i prezentiraju /koristeći stečena znanja i vještine/. Voditeljice projekta Marijana Botić Rogošić (voditeljica LAG-a Zagora) i Mara Radan (volonterka LAG-a Zagora) koordinirat će cjelokupnom organizacijom boravka mladih na području LAG-a Zagora, dok će osnovnu edukaciju u svrhu stjecanja digitalnih kompetencija mladih (radionice kojima će se obuhvatiti sve faze produkcije filma: od pisanja scenarija do montaže materijala) voditi Hrvoje Jelavić-Šako (redatelj /NYFA New York Film Academy).

Cilj i glavni fokus ove razmjene mladih je kroz internacionalni timski rad razviti i poboljšati digitalne vještine i kulturno izražavanje mladih; uključiti mlade u novi vid promišljanja i oblikovanja razvoja vlastite zajednice, fokusirati pažnju mladih na trajne i neprocjenjive vrijednosti zajednice (prirodnu i kulturnu baštinu); te da mladi kroz stečena iskustva multikulturalnosti osvijeste prirodne i kulturne sličnosti kao podloge za jačanje identiteta vlastite zajednice i razvijanje uvažavanja prema različitostima.

Rezultati projektnih prijedloga u području mladih za rok 15. veljače 2018. dostupni su ovdje, a sve druge informacije o mobilnostima mladih možete pronaći ovdje.