Testiranje digitalnih registarskih tablica

0

Dubai je grad koji ima velike planove za budućnost transporta. Sve od transportnog sustava hyperloop koji će omogućiti prelazak udaljenosti između Abu Dhabija i Dubaija (više od 120 km za 12 minuta) pa do dronova koji će im zamijeniti taksije ili pak do autonomnih automobila koje bi do 2030. godine trebali biti rutinska pojava na ulicama.

Prema tim naprednim rješenjima za budućnosti najava da se počinju testirati pametne registarske tablice ne izgleda toliko revolucionarno, no zahvaljujući tome bi se mogli spasiti životi ljudi.

Testiranja takvih tablica počinju već sljedećeg mjeseca. Dosadašnje oznake na tablicama će zamijeniti digitalne oznake na ekranima, a ove tablice će imati i podršku za GPS i odašiljač. Zahvaljujući tome, u slučaju prometne nesreće će se odmah kontaktirati hitna pomoć i policija, a tablice će biti u stanju komunicirati s drugim automobilima te ih upozoravati na uvjete na prometnicama i eventualne prometne nesreće.

Isto tako, u slučaju krađe automobila ili tablice natpis na njoj će se promijeniti i tako postati upozorenje na krađu, a bit će povezane čak i s računima vlasnika automobila pa će im se automatski naplaćivati kazne i parkirališne karte.

Testiranje će potrajati do mjeseca listopada i tek će po završetku biti poznati troškovi, a još uvijek nije poznato kolika će biti cijena ovakve jedne tablice. Nakon testiranja će se sustav, ako bude potrebno, još dodatno usavršiti te bi poslije toga digitalne tablice mogle i postupno zamijeniti one klasične u Dubaiju.

Kako ove tablice krasi GPS, izvjesno je da vozačima prijete problemi s privatnošću jer bi se tako onda konstantno mogla pratiti njihova lokacija i kretanje.