Komunalna tvrtka Split parking lansirala je inovativnu Smart Split parking aplikaciju pomoću koje će pronalazak parkirnog mjesta u Splitu biti znatno jednostavniji i brži. Dostupna je za sve pametne uređaje i besplatno se može preuzeti u App Storeu i Google Play trgovini, donosi dalmatinskiportal.hr.

– Aplikacija ne donosi nova parkirna mjesta, ali omogućava maksimalno korištenje postojećih, a vozače čuva od frustracija, pritom štedeći vrijeme i novac – poručuju iz Split parkinga.

Korisnici u realnom vremenu na Google maps karti mogu vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta te tako donijeti odluku o tome hoće li se na željeno odredište uputiti svojim vozilom, koristiti javni ili taksi prijevoz ili će odgoditi odlazak. Moguće je vidjeti gdje su parkirna mjesta za invalide, koristiti navigaciju do parkirnog mjesta, platiti parking s napomenom da je kartično plaćanje ili plaćanje putem prepaida do 30 posto jeftinije u odnosu na plaćanje SMS-om, anonimno prijaviti nepropisno parkiranje, a mogu prijaviti i ako je netko nepropisno blokirao slobodno parkirno mjesto.

– Split parking nadzire i upravlja ovim pametnim sustavom parkiranja putem administratorskog sučelja koje je povezano sa senzorima koji se intenzivno postavljaju po gradskim parkinzima u Splitu. Do sada je postavljeno oko 750 od ukupno 1360 bežičnih senzora za pametno ulično parkiranje koji će biti postavljeni na ukupno 43 lokacije, a bežičnom mrežom releja i kolektora podataka povezuju se na centralni sustav te javljaju stanje s parkirnim mjestima. Potpuni završetak ugradnje senzora na parkiralištima pod nadzorom Split parkinga planiran je u ožujku. Kako se senzori budu ugrađivali na novim lokacijama, tako će se aplikacija ažurirati te će se pojavljivati novo, točno stanje na svakom pojedinačnom parkingu. Postojeće slovo ‘P’ bit će zamijenjeno stvarnim brojem slobodnih mjesta – dodaju iz Split parkinga i naglašavaju kako ova aplikacija dolazi u pravo vrijeme, nekoliko mjeseci prije početka turističke sezone tijekom koje će sigurno dobro doći Splićanima i svima koji dolaze u Split.

Lansiranje aplikacije dio je projekta vrijednog gotovo 2,9 milijuna kuna, a riječ je o prvom cjelovitom rješenju za pametno parkiranje u Hrvatskoj i predstavlja jedan od koraka prema pametnom gradu u području mobilnosti. Na realizaciji ovog projekta, osim Split Parkinga, sudjeluju i tvrtka Ericsson Nikola Tesla te splitska softverska tvrtka Profico koja je i izradila aplikaciju.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga, zadovoljan je jer se sve odvija u očekivanim i zadanim rokovima te je naglasio kako je prvi cilj zaštititi građane.

– Građani će lakše pronalaziti parkirno mjesto i znati što ih čeka na svakoj lokaciji, smanjit će se gužve, a u gradu koji ima 7000 parkirnih mjesta pod naplatom, 92.000 registriranih vozila te je turističko središte, to je izuzetno važno. Ovim projektom i aplikacijom želimo grad učiniti urednijim i komunalno sređenijim. Želimo nastaviti s daljnjim razvojem aplikacije te omogućiti građanima i dodatne opcije koje će moći koristiti – istaknuo je Bartulić.

Sustav trenutno pokazuje slobodna mjesta s 95 postotnom preciznosti. Iz Split parkinga naglašavaju kako se radi o fazi u kojoj se aplikacija još uvijek testira te su povremeno moguće poneke nepravilnosti i nesavršenosti u aplikaciji. Pozivaju građane da prijave eventualne smetnje s kojima se susretnu i da budu slobodni dati svoje prijedloge za unaprjeđivanje aplikacije i to na mail: smartparking@splitparking.hr.