Župan Boban i zamjenik župana Šošić posjetili regiju Abruzzo

Jadran kao most koji spaja

0

Nakon upućenog poziva i iskaza interesa za suradnjom od strane regije Abruzzo, delegacija Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom Blaženkom Bobanom bila je u radnom posjetu  regiji i  gradu Pescari.

Tom prigodom održan je okrugli stol sa predstavnicima regije Abruzzo na čelu s predsjednikom regije, Lucianom D’Alfonsom, gradonačelnikom Pescare Marcom Alessandriniem, bivšim veleposlanikom Italije u RH Fabiom Pigliapocom,predstavnicima Gospodarske komore, sveučilista u Teramu, kao i predstavnicima poduzetničkih i institucionalnih struktura.

S obzirom da su i Splitsko-dalmatinska županija i regija Abruzzo članice Jadransko-jonske euroregije, okrugli stol je započeo s isticanjem makroregionalne  važnosti i potrebe za jačanjem uloge samih članica u provedbi Strategije jadransko-jonske euroregije koja je okosnica i temelj za budući zajednički razvoj dviju regija s različitih strana Jadrana.

Župan Blazenko Boban je u pozdravnom govoru naglasio važnost Jadranskog mora “koje nam svima mora poslužiti kao poveznica, a ne kao faktor razdvajanja. Poveznica za mnoge zajedničke projekte i međusobnu gospodarsku suradnju i jos bolju povezanost”.

Predsjednik regije Abruzzo Luciano D’Alfonso je istaknuo globalni značaj Jadranskog mora te izrazio želju za ponovnom uspostavom brodske linije Split – Pescara koja je, ne tako davno spajala ova dva grada, što bi svakako doprinijelo jačanju makroregionalizma na ovim prostorima, otvaranja novih “vrata Jadrana” prema Europi.

Župan Boban je prihvatio inicijativu za pokretanjem konkretnih aktivnosti i razgovora s nadležnim institucijama po pitanju stvaranja preduvjeta za mogućnost uspostave brodske linije Split – Pescara.

Na sastanku je bilo govora i o konkretnoj suradnji po pitanju prijave zajedničkih projekata na buduće natječaje u okviru programa za Hrvatsku I Italiju, kao i o mnogim drugim temama od važnosti za Splitsko-dalmatinsku županiju i regiju Abruzzo.

Nastavno na veliki broj zajedničkih interesa i želje za institucionalnom suradnjom koju najviše i čine ovakvi susreti, poznanstva kao i zajednička komunikacija između dviju strana, župan Blaženko Boban izrazio je zadovoljstvo posjetom ovoj prijateljskoj talijanskoj regiji te je uputio poziv za uzvratnim posjetom predsjednika regije Luciana D’Alfonsa i njegovih suradnika  Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Blaženko Boban, zamjenik župana Ante Šošić i Ana Buličić Krespi iz županijske agencije RERA su s domaćinima posjetili tvrtku Alma CIS koja se bavi izgradnjom industrijskih postrojenja, vodoopskrbne mreže i sustava za navodnjavanje i proičšćavanje, te Vinariju Lampato di Pianella, koja se bavi proizvodnjom autohtonih sorta vina iz regije Abruzzo.