Ljevičarka BENČIĆ gostovala u Nu2: Objasnila što je mislila kad je Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

1
595
Foto: Screenshot/HRT
Gošća ovotjednog izdanja emisije Nedjeljom u 2 bila je saborska zastupnica stranke Možemo! Sandra Benčić. 

Ovaj tjedan na aktualnom prijepodnevu u Saboru premijeru Plenkoviću poručila je da bi voljela ući u njegovu glavu da se odmori.

– To je zapravo bio odgovor njemu na njegove tvrdnje da je u Hrvatskoj život super, da nam BDP raste po izuzetno visokim stopama i da mi iz oporbe ne vidimo kako velike i važne stvari je on napravio u ovom mandatu – komentirala je, dodavši kako premijer takvim izjavama u vrijeme kada raste stopa BDP-a (“ali samo zato što nam je u 2020. izuzetno pala”), dok s druge strane kupovna moć građana pada jer je inflacija značajna, a cijene rastu, “na neki način podcjenjuje građane, jer se ne možete saživjeti sa situacijom u kojoj oni svaki dan žive”.

S obnovom nakon potresa ne događa se gotovo ništa, ustvrdila je. 

– S druge strane imamo pandemijsku krizu, naravno nije on kriv što imamo pandemiju, ali to da smo mi među top 10 zemalja svijeta po broju mrtvih na milijun stanovnika, za to jest odgovoran – kazala je među ostalim.

Uz njega odgovoran je, smatra, i ministar Beroš te dodaje kako nikad nisu uzeli u obzir niti jedan prijedlog iz oporbe vezano za pandemiju. 

Na pitanje što se dobiva ujedinjenim zahtjevom opozicije za smjenom ministra Horvata, odgovara kako svi oni koji podignu ruku za ministra, postaju suodgovorni za rezultate. Pitanje obnove je pitanje Plenkovićevog političkog nasljeđa, kaže Benčić i dodaje da će ga se po tome u budućnosti ocjenjivati.

Na pitanje kolika je odgovornost Možemo! za obnovu u Zagrebu, kaže:

– U trenutku kada smo preuzeli vlast, bilo je spremnih projekata u vrijednosti svega 470 milijuna kuna. Do početka siječnja mi smo to digli više od četiri puta. U samo šest mjeseci. Mislimo da smo maksimalno ubrzali pripremu i izvedbu – kazala je.

Restrukturiranje Zagrebačkog holdinga

Komentirala je i sječu kadrova u Zagrebačkom holdingu.

– Što se tiče pitanja Holdinga i ustanovljavanja viška, ovo je tek početak razgovora sa sindikatima. Krajnji cilj je da se kroz te razgovore utvrdi gdje su ti viškovi i gdje se može unutarnjom preraspodjelom pokrpati manjkove. Sindikati su svjesni činjenice da u Holdingu na dva operativna radnika imate jednu administrativno zaposlenu osobu. Znači, više od 30% zaposlenih u Holdingu u birokraciji odnosno administraciji.

U Čistoći, kaže, nedostaje operativnih radnika. Zaposlenima u administraciji bit će, dodaje, ponuđena mogućnost da pređu na neki drugi posao gdje nedostaje operativnih radnika.

Naglašava kako je obveza poslodavca u restrukturiranju da uloži u eventualne prekvalifikacije ili dokvalifikacije radnika. 

Otkrila je i da Holding upravo priprema i projekt za povlačenje sredstava iz jednog europskog fonda koji je namijenjen takvim restrukturiranjima koja se rade među ostalim i u javnim sektorima.

Uprava Holdinga će uskoro, kazala je, predstaviti promjene u Holdingu.

Mjera roditelj-odgojitelj

Komentirala je i mjeru roditelj-odgojitelj, kazavši kako za svu djecu vrtićke dobi ta mjera ostaje na snazi do polaska u školu u iznosu od 1000 kuna. Majke se mogu zaposliti i dalje dobivajući tih 1000 kuna, a djeca mogu ići u vrtić, kazala je.

Pripremaju, dodaje, cijeli set pomoći obiteljima u socijalnom ili egzistencijalnom riziku.

Ivica R.

1 Comment

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here