Lukova muha bježi od šećerne otopine

Kada je lukova muha već tu, malo toga se može učiniti. Prvenstveno treba iščupati već napadnuti luk i spaliti ga kako ne bi prelazio na druge, zdrave biljke.

0

Lukova muha (Delia antiqua) i češnjakova muha (Helomyza lurida) najveći su štetnici koji napadaju luk te čine velike štete – potpuno propadanje luka. Zaštitu treba provoditi preventivno, a to znači paziti na plodored, vrijeme sadnje i mjere zaštite o čemu smo već pisali.

No, kada je lukova muha već tu, malo toga se može učiniti. Prvenstveno treba iščupati već napadnuti luk i spaliti ga kako ne bi prelazio na druge, zdrave biljke.

Što se tiče ekoloških sredstava, učinkovita je šećerna otopina jer lukova muha ne podnosi slatko okruženje.

Potrebno je u 10 litara odstajale vode, po mogućnosti kišnice, dodati 20 dkg šećera i dobro razmutiti. S tom se otopinom zalijeva luk nekoliko puta u razmacima od 7 do 10 dana. Dakle, ova otopina djeluje i preventivno, odmah nakon nicanja biljke, ali i u slučaju da je već došlo do napada čime se može ublažiti šteta.

Preventivno se, kod same sadnje, šećerom mogu posipati lučice, prije zagrtanja zemljom.

Također, tu su i insekticidi, a u slučaju lukove muhe preporuča se Rogor 40, no svakako pazite na karencu u slučaju konzumiranja mladog luka.