Foto: screenshot N1

Marija Selak Raspudić, nezavisna zastupnica iz kluba Most komentirala je izjavu premijerske kandidatkinje Možemo Sandre Benčić o prastricu koji je prošao Križni put.

Benčić je nakon intervjua za Jutarnji list ispričala i da je njezin pokojni prastric, Franjo Jurak, odnosno djedov brat, bio poznati zagrebački svećenik i da je kao srednjoškolac 1945. prošao Križni put.

Poslije su ga, kaže, prozvali crvenim popom, iako s politikom nije imao veze, nego se zalagao za socijalni nauk Crkve pa je tijekom Domovinskog rata zbrinuo tisuće izbjeglica u svojoj župi, a kaže i da je valjda bio jedini svećenik koji na blagoslovu kuća nije uzimao novac.

Foto: screenshot

Traženje legitimiteta kroz svog pretka

Selak Raspudić je rekla kako smatra nepotrebnim što se Sandra Benčić pohvalila svojim pretkom, prenosi N1.

“Ne vjerujem u taj tip političke retorike, nitko do nas se ne mora samoponiživati. Prvo iz općih moralnih načela. Potpuno je neprimjereno sebi tražiti legitimitet kroz bilo kojeg svog pretka, pa i kroz nekog sadašnjeg rođaka. Ne vjerujem da se trebamo na taj način samoreklamirati nego da naš politički legitimitet, ako će ga uopće biti, mora proizlaziti iz onoga što smo do sada činili”, poručuje.