Foto: screenshot Facebook video

PISMO PLENKOVIĆU: SRAMOTNO MANIPULIRATE S CIJENAMA I PLAĆAMA

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Igrokaz Vas i Vašeg ministra Filipovića u zadnja dva dana jest drsko vrijeđanje inteligencije hrvatskih građana!

U kojoj to uređenoj državi vlada dogovara cijene osnovnih proizvoda ili cijene bankarskih usluga?

U nijednoj. Ovo što Vi radite jest prozirna i u potpunosti neuvjerljiva manipulacija.

Svatko razuman si postavlja pitanje, ako trgovci snižavaju cijene na Vaš zahtjev, zašto su onda 9 mjeseci držali visoke cijene? I zašto Vaša vlada u tih 9 mjeseci nije ništa poduzela?

Vlada u jednoj europskoj državi nije zadužena da dogovara cijene s trgovcima, već je zadužena skrbiti za funkcionalno tržište u kojemu vrijedi načelo ponude i potražnje, te u kojem ne postoji kartelsko udruživanje i dogovaranje cijena, jer to pričinja kazneno djelo monopolskog udruživanja. Monopol uvijek i svagdje, jest koristan samim monopolistima, a loš za većinu potrošača!

Upravo je vlada pod Vašim vodstvom onesposobila rad Agencije za tržišno natjecanje i Državnog inspektorata, a posljedica te blokade jest da hrvatskim tržištem dominiraju protupravni karteli koji su glavni uzročnici apsurdno visokih cijena u Hrvatskoj.

Cijene osnovnih životnih namirnica djelomično su više nego u Njemačkoj gdje su plaće tri ili četiri puta veće! Kako je moguće da je pakiranje od 10 jaja skuplje u Hrvatskoj za 2 eura nego u Njemačkoj?

Kako je moguće da su krumpiri skuplji, ili imaju istu cijenu kao u Austriji, gdje su plaće 3 puta veće?

Ovih dana čitamo da zaposlenici telekomunikacijske tvrtke A1 imaju mizerne plaće od 590 eura, a istovremeno taj A1 ostvaruje iznimno visoku dobit.

Čime se bavi HAKOM koji bi trebao skrbiti o tržišnom redu na telekomunikacijskom tržištu?

Taj Vaš HAKOM unatoč visokoj dobiti A1, dopustio je toj tvrtci, povećanje cijena prije nekoliko tjedana. Njemački, pak, regulator (Bundesnetzagentur) je, primjerice, prije nekoliko tjedana odbio zahtjev njemačke pošte za dizanjem cijena, argumentirajući da bi to bio udar na standard njemačkih građana. Za koga rade hrvatske institucije pod Vašim vođenjem?

Jer, HAKOM-om u Vašem sustavu ne služi hrvatskim građanima, već služi nepotizmu koji vlada u Hrvatskoj. Vi ste smjestili brata ministrice Obuljen Koržinek za šefa HAKOM-a, a pod njegovim vodstvom HAKOM služi telekomunikacijskim tvrtkama, a ne hrvatskim građanima.

Vi ste onesposobili državne institucije kako bi se korupcija, u kojoj Vi osobno i Vaši moćnici sudjelujete, mogla neometano odvijati.

Vaša manipulacija da se cijene trebaju vratiti na 31. prosinca 2022. jest ujedno i nedvojbeni dokaz Vašeg obmanjivanja hrvatske javnosti.

Naime, eksplozija cijena dogodila se početkom rata u Ukrajini, u veljači 2022 godine, kada su prehrambeni proizvođači i trgovci iskoristili navedenu situaciju, lažno se pozivajući na rast cijene energenata, i izvršili pljačkaški pohod na hrvatske građane. Institucije, koje su po zakonu morale spriječiti kartelski udar na hrvatske potrošače, ništa nisu poduzeli što im hrvatski zakoni, ali i europske norme nalažu.

Ovu organiziranu manipulaciju izveli ste putem neviđeno korumpiranih medija, koji više ne zaslužuju naziv medija, s obzirom na to da se više i ne trude, ni u formi, ni u sadržaju, zadržati bar malo profesionalizma.

Mediji su ovu sramotnu manipulaciju prikazivali kao maestralnu inicijativu hrvatske vlade, iako su i pučkoškolci svjesni kako je riječ o orkestriranim lažima kako bi se hrvatski potrošač osjećao zaštićenim od vlade, iako je upravo ta vlada uzročnik skupoće u Hrvatskoj.

Vaš ministar Filipović, koji je usput i profesor na ekonomskom fakultetu, nastupao je kao da smo u Hrvatskoj 1965., a ne u Hrvatskoj koja je članica Europske unije. U Hrvatskoj je Ustavom i Ugovorom o EU propisano slobodno tržište, a u takvim okvirima drugarsko-ugovorna ekonomija ne postoji, a koju je ministar Filipović prekjučer proklamirao.

Gospodine Plenkoviću,

Vi ne znate kako nastavnici, radnici u građevini, trgovini ili u zdravstvu preživljavaju sa svojim niskim plaćama i enormno visokim cijenama.

Osobe koje Vas okružuju nose uokolo u džepovima pola milijuna eura vrijedne ogrlice. Vaši ministri zaboravljaju milijune eura prijaviti u imovinskim karticama, a direktori državnih tvrtki i državni dužnosnici, koje ste postavili, imaju bogatstvo koje ne mogu dokazati ni u tri svoja života!

Budite svjesni da svaka laž kad-tad bude razotkrivena, i da svakoj nepravdi dođe kraj. Vašoj nepravdi zasigurno brzo dolazi kraj, zato svaka daljnja manipulacija, kao ova posljednjih dana, povećava Vašu osobnu odgovornost, a Hrvatska će, budite sigurni, postati uređena država u kojoj će svatko odgovarati za svoja djela.

Hrvatsku nismo stvarali da služi nekolicini nesposobnih i gramzljivih, već da hrvatski građani mogu živjeti dostojanstveno od svoga rada, kao i drugi narodi u Europskoj uniji.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
zastupnica i predsjednica OIP-a

Na znanje:

 • Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, svim članovima
 • Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, svim članovima
 • Odbor za financije i državni proračun, svim članovima
 • Odbor za gospodarstvo, svim članovima
 • Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb
 • HAZU, svim članovima
 • HBK, svim članovima
 • Senatima sveučilišta i veleučilišta, svim članovima
 • fakultetska vijeća pravnih fakulteta u RH, svim članovima
 • fakultetska vijeća ekonomskih fakulteta u RH, svim članovima
 • Matica hrvatska