Ovoga petka u Domu kulture u Dugopolju s početkom u 21 sat igra hit predstava „Bez trećeg“. Predstava je to u produkciji GALA teatra, a prema drami autora Milana Begovića, s Matijom Prskalo i Mladenom Vulićem kao Gigom i Markom Barićem u naslovnim ulogama.

Povodom gostovanja napete i uzbudljive predstave “Bez trećeg” u dugopoljskom Domu kulture, razgovarali smo s velikom hrvatskom glumicom Matijom Prskalo.

Matija, Vi i Mladen Vulić glumci ste u hit predstavi “Bez trećeg”. Na temelju čega je nastala ova zanimljiva dramska priča?

– Predstava je dio romana Milana Begovića koji se zove Giga Barićeva. Roman se sastoji od tri dijela, a upravo taj treći dio koji je pisan kao dramski komad zove se „Bez trećeg“ i on je zapravo naša predstava. Taj posljednji dio romana tipična je ljubavna drama koja tematizira ljubavni okršaj.

Zbog čega ste se odlučili baš ovaj tekst obraditi kao kazališnu predstavu?

– Izabrala sam ovaj tekst radeći jednu predstavu sa kolegom Mladenom Vulićem, na temelju komada Ede Popovića. Gledajući Mladena na sceni i njegovu izvedbu u toj predstavi neodoljivo me je podsjetio na lik Marka Barića. U priči Marko je muž od Gige Barić koji je nestao u ratu, te drama počinje s njegovim povratkom natrag u njezin život nakon osam godina.

Milan Begović je „Bez trećeg“ napisao davne 1932. godine. Može li se ta priča povezati s našom svakodnevnicom?

– Svakako. Iako je ovaj komad napisan prije skoro stotinjak godina, mi smo se potrudili da ga osuvremenimo i prilagodimo današnjem trenutku, ali nažalost i našem vremenu. Jedna od poveznica s našim vremenom je i lik Marka Barića koji je preživio Prvi svjetski rat i kući se vraća s PTSP-om, a kojeg igra sjajni Mladen Vulić. I mi smo u nedavnoj povijesti proživjeli Domovinski rat čije posljedice osjećamo i dan danas u našem društvu, a primjer toga je PTSP od kojeg pate mnogi naši branitelji. I taj Markov ratni put dosta je sličan onome naših branitelja koji su bili zarobljeni u logore i dugo su čekali na povratak kući svojima voljenima.

Na koji način ta činjenica da lik Marka Barića ima PTSP utječe na priču?

– Giga je sretna jer nakon osam godina vidi svog Marka, ali zapravo je nesretna kada vidi da ništa nije isto kao prije ni s njene ni s njegove strane. Ipak je prošlo osam godina i njihovi životi su se promijenili na što je utjecao i taj rat, samoća, čekanje pa i oni sami su se promijenili kao osobe. I sada se pojavljuje pitanje muško-ženskih odnosa koje je zapravo i okosnica cijele priče. Lik Marka je sumnjičav i pita se da li mu je Giga bila vjerna svih tih osam godina. Da li ga je čekala, da li ga je prevarila ili mu je ipak bila odana? To je pitanje koje se nameće zapravo svakom u gledalištu.

Pa, recite nam, što vi mislite kakva je bila Giga Barić?

– Ja naravno imam mišljenje o liku Gige Barićeve, ali kažem to je stvar osobne prosudbe i osjećaja. Nakon svega, gledatelj sam može prosuditi i otkriti što se zbilja dogodilo između njih dvoje. Svakako je dinamična i zanimljiva priča, ljubavna drama od početka do kraja i jedan pravi triler o emotivnom odnosu.

Predstavu ste odigrali već nekoliko puta. Kakvi su komentari i reakcije publike na nju?

– Komentari su pozitivni od prvog igranja predstave, pa i smiješni. Čula sam komentar za lik Marka Barića „evo njega opet, ovaj se ne da krstiti“ (smijeh), naravno od ženske publike (opet smijeh). Igramo po cijeloj Hrvatskoj i imamo preko 12 izvedbi ove godine, a zagrebačku premijeru planiramo u listopadu. Gledatelji sa zanimanjem i napetošću ovaj komad prate od početka do kraja i reakcije publike su odlične. Ljudi se mogu prepoznati u predstavi jer je ljudska priča jedne obične žene i muškarca i njihove neobične ljubavi.

Kako se ljubav pretvara u odbojnost, zašto nas razdiru stalne sumnje i zašto sebi dozvolimo da povrijedimo najvoljenije? Pogledajte u drami “Bez trećeg”, ovog petka 26.7. u 21 sat, u Domu kulture Dugopolje.

ULAZ JE SLOBODAN

O MILANU BEGOVIĆU:

Milan Begović (Vrlika 19.1.1876. – Zagreb 13.5.1948.) prije svega je dramski pisac, a onda romanopisac i pjesnik. Najveći dio života proveo je u Zagrebu ali živio je i u Sloveniji, Italiji, Austriji i Njemačkoj. U Hamburgu i Beču je nekoliko godina radio kao dramaturg i režiser. Bio je i ravnatelj drame u Zagrebu, a radio je i kao profesor na glumačkoj školi. Njegovi dramski tekstovi prisutni su na europskim pozornicama (Italija, Francuska, Austrija, Njemačka…) od 1930. pa do danas, a njegova su djela prevedena na mnoge strane jezike. Manje je poznato da je Milan Begović pisao pod mnogim pseudonimima, te da je pokopan na Mirogoju bez nekrologa u novinama i bez ikakvih počasti koje je itekako zaslužio.

O GLUMCIMA:

Matija Prskalo filmska je, televizijska i kazališna glumica. Igrala je u brojnim filmovima, tv serijama i kazališnim predstavama. Nagrade koje je osvojila: Zlatna arena za epizodnu ulogu u filmu “Kako je počeo rat na mom otoku” 1996., Nagrada grada Vukovara za ulogu u predstavi “Povratak ratnika” 1998. Kerekeš teatar na Feastivalu glumca, Nagrada Bobi Marotti za najbolju glumicu za ulogu u predstavi “U Zajedničkom stanu” 2016. kazališta Lectirum, na Danima smijeha u Histrionskom domu.

Mladen Vulić hrvatski je glumac, slobodni umjetnik, diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U kazalištu je nastupao u DK Gavella i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu čiji je bio zaposlenik. U filmovima: “Konjanik”, “Ta divna splitska noć”, “Cvjetni trg”, “Kako je počeo rat na mom otoku”, “F20”… U tv serijama: “Larin izbor” (Alen), “Stella”(Franjo), “Počivali u miru”(Sep), “Čista ljubav” (Rus), “Na granici” (Mate Butigan)…

Podijeli objavu