Foto: screenshot

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao ja na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG-LTU).

Milanović je nakon posjeta vojnicima rekao da se Hrvatska ne smije dovesti u poziciju da bude ovisna o bilo kome. “Rade se stvari na koje mi niti imamo utjecaja niti nas tko pita, a mogu na nas utjecati”, komentirao je odlazak glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga u Južnu Koreju gdje je tražio oružje za Ukrajinu. “On nas tamo ne predstavlja”, dodao je.

Navodi da je stanje na zalihama kod nas – bijedno. “Za stanje u kojem se nalazimo netko treba odgovarati”, rekao je.

“Pet brodova je naručeno, kasnilo se strahovito, firma je otišla u stečaj. To treba izvući. Načelno sam protiv toga da se tamo šalju sredstva. Tamo ginu ljudi, a plana nema”, kazao je Milanović, piše Dnevnik.hr.

“Neki u Europskom parlamentu govore o ‘kidanju Rusije’ – to je mahnito. Mi i Srbi se nismo toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe”, istaknuo je Milanović.

“Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, no ne dam da postanemo cirkuske pudlice, a to pokušavaju neki napraviti od nas”, kazao je.

Na pitanje tko bi bio “AP”, osoba iz prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, imao je što reći.

“Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac i ova druga, Gabika, to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih k’o zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine. Vidimo sad iz njihove komunikacije. Ako nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković i on je svjedok”.

Ponovno je podsjetio na slučaj ministra obrane Marija Banožića i pitao što radi DORH jer postoji “opasnost zaborava”. Rekao je da ne može razgovarati s ministrom jer mu je istraga pred vratima i nema poslovne sposobnosti, samo s Plenkovićem. “Koji od naš pokušava napraviti cirkuske pudlice od države, a ja kažem ostanimo klauni. To je časna uloga, to je umjetnost”, rekao je Milanović.

Milanović o Kosovu i Rusiji

Milanović je odgovarao i na pitanja o Kosovu.

“Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali”, rekao je Milanović i dodao da tamo ginu tisuće ljudi.

“Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom”, obrušio se na novinara i dodao: “Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse”.

“Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da upotrijebe nuklearno oružje”, kazao je Milanović i dodao kako pokušava otvoriti oči drugima jer “srljamo u rat sa supersilom”.

“Vidim što se događa, kako sulude emocije vode Europu u nešto s čim se neće moći nositi”, rekao je. Dodaje da Rusija neće dozvoliti gubitak u ratu, bude li trebalo – posegnut će za nukleranim naoružanjem. “Njemački tenkovi u Rusiji? Sretno s tim”, kazao je Milanović, prenosi Dnevnik.hr.

Navodi da je Rusija mračna zemlja. “Crno je mračno, to nije dobro. No, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate tko se ponaša tako? Onaj tko plaća tuđim novcem”, rekao je.

“Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je natjerati za pregovarački stol. Treba poginuti 300 tisuća Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to tjeraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je Armagedon, nisam vjernik, ali sam načitan o tome”, zaključio je Milanović.


Anita M.