Ministar turizma Gari Capelli posjetio je u četvrtak navečer Tvrđavu Klis te poručio kako očekuje da bi tvrđavu, nakon što je ministarstvo financiralo njezinu obnovu, ove godine moglo posjetiti rekordnih 100.000 gostiju.

“Ministarstvo turizma je u dvije faze dalo pola milijuna kuna za izgradnju Interpretacijskog centra na Tvrđavi Klis, jer smo to prepoznali kao nešto kvalitetno što će privući goste, te bi se ove godine na Kliškoj tvrđavi mogao ostvariti godišnji rekord oko 100.000 posjetitelja”, kazao je Capelli.

Napomenuo je kako je na području Općine Klis u posljednjih nekoliko godina broj posjetitelja povećan za deset puta, te da je od oko 5.000 gostiju prije nekoliko godine taj broj porastao na blizu 50.000 u 2017. godini. Naglasio je kako je Tvrđava Klis kao kulturološka turistička ponuda “narasla u destinaciju kao nešto prepoznatljivo, što tumači kao pokazatelj turističkog razvoja periferije Splita.

Novinarima je izjavio kako je splitski Ultra festival opravdao sva investiranja u njega jer pridonosi porastu posjetitelja u Hrvatsku zbog kulturne ponude, a ne samo zbog sunca i mora. Iznio je i rezultate istraživanja po kojemu su se prošlogodišnji prihodi s Ultra festivala kretali oko 500 milijuna kuna. Na ovogodišnjem Ultra festivalu, koji počinje 6. srpnja, ministar očekuje oko 150.000 posjetitelja, a osim financijskih učinaka važnima smatra i one marketinške, zbog najava da će gosti biti iz čak 140 zemalja te će se snimke s Ultre mjesecima prikazivati u tim zemljama.

“Primjerice, u 2014. godini samo za 2 posto gostiju razlog posjeta Hrvatskoj bili su kulturni sadržaji, a sada je taj postotak porastao na 17 posto”, poručio je Capelli. Upitan kako ocjenjuje trenutnu turističku situaciju u Hrvatskoj, odgovorio je kako je u dosadašnjem tijeku godine turizam porastao za 9 do 10 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a posebice ga raduje da je porasla potrošnja turista.

“U srpnju, posebice u kolovozu ove godine ne možemo očekivati porast turističkog prometa veći od 2 posto u odnosu na prošlogodišnji srpanj i kolovoz, ali za ovogodišnji rujan i listopad imamo vrlo dobre najave koje govore o porastu turističkog promet za 10 posto u odnosu na prošlogodišnji rujan i listopad. To znači da bi turistički promet ove godine mogao biti oko 7 posto veći o odnosu na 2107. godinu”, rekao je Capelli.

Procjenjuje da bi u 2020. Hrvatska bi mogla ostvariti direktni godišnji prihod od turizma oko 13 milijardi eura, odnosno oko 14 milijardi eura godišnjeg prihoda ako se uzmu u obzir i indirektni prihodi. za iduću godinu najavio je povećanje investicija u zdravstveni turizam.