Foto: Dugopolje org

Hrvatska stranka prava (HSP) nakon mnogo godina turbulencija i raskola koji su doveli do srozavanja stranačkog rejtinga i političke marginalizacije traži novi početak. Kao idealnu priliku vide parlamentarne izbore koji će se održati 17. travnja.

Na njima će HSP sudjelovati u koaliciji “Za Domovinu” zajedno s Hrvatskim bilom i Hrvatskom demokratskom seljačkom strankom. Nadaju se sinergijskom učinku i osvajanju nekoliko saborskim mandata.

Današnji HSP koji je osnovan 1990. stranka je sljednica istoimene Starčevićeve stranke iz 1861. U ideološkom smislu svrstava se na desnu stranu političkog spektra, a njezini članovi zagovaraju tradicionalne i domoljubne vrijednosti.

>Hrvatska bogatija za još jednu parlamentarnu stranku, Prkačin prešao u Hrvatsko bilo

Pojačanja pred izbore

HSP je dugo vremena bio najjača desna stranka u Hrvatskoj. Najveći uspjeh postigli su na parlamentarnim izborima 2003. godine kad su osvojili čak osam saborskih mandata. Iz dobro poznatih razloga (pritisak EU) tada nisu formirali vladu sa “Sanaderovim” HDZ-om. Od tog vremena HSP-ova politička snaga bila je u konstantnom opadanju, a njihovo su mjesto na desnoj strani spektra zauzeli neki drugi akteri. Prije svih to su Domovinski pokret i Most. HSP na ovim izborima nastoji zaustaviti i preokrenuti taj trend te povratiti parlamentarni status.

General Željko Glasnović pristupio HSP-u

Hrvatski general Željko Glasnović pristupio je Hrvatskoj stranci prava (HSP). Istaknuo je da je pravaštvo tradicija njegove obitelji…

Foto: Dugopolje org

Na tom će im putu, nadaju se, pomoći dva stranačka “pojačanja” koja su se priključila stranci u posljednjim mjesecima. To su Željko Glasnović i Bruna Esih. Radi se o dobro poznatim licima na desno-konzervativnom spektru čija je politička reaktivacija pod okriljem HSP-a izazvala popriličan interes javnosti. Osim njih, kandidat HSP-a na ovim izborima je i Marko Skejo, legendarni zapovjednik 9. bojne HOS-a.

Koalicija “Za Domovinu”

Na parlamentarne izbore HSP izlazi u koaliciji s Hrvatskim Bilom i Hrvatskom demokratskom seljačkom strankom. Ova koalicija uz one Domovinskog pokreta i Mosta čini treći blok stranaka koji će glasove birača ponajprije tražiti u bazenu “desnije” od HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija “Za Domovinu” za sebe tvrdi da je sastavljena od poštenih, domoljubnih i nekompromitirani ljudi.

>Povratak u politiku: Bruna Esih pridružila se HSP-u!

Naglasci njihovih politika usmjereni su na demografski oporavak i ujednačavanje obrazovnog sustava jer, kako kažu, djeca nacionalnih manjina uče njima prilagođenu povijest. Zauzimaju se i za smanjenje glomazne javne uprave koja je teret gospodarskom razvoju te za povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka.

Ustroj HSP-a

Po ustrojstvu HSP-a stranku operativno vode predsjednik, tri dopredsjednika i glavni tajnik. Nikica Augustinović obnaša funkciju predsjednika, Josip Mišković, Željko Belanek i Mato Bubaš su dopredsjednici, a funkciju glavne tajnice obnaša Marina Logarušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Političke odluke donose se na tijelu pod nazivom Glavni stan, a na njegovom je čelu predsjednik Glavnog stana Ante Komljen.

Izvor: Narod hr