Foto: Dugopolje org

Posjetitelji i stanovnici otoka Paga nedavno su primijetili vrlo neobičnu pojavu. Naime, u nekim dijelovima mora pojavili su se izvori tople vode.

Kako su objasnili za portal Morski.hr, do sada je bila poznata pojava krških izvora na morskom dnu, gdje podzemna slatka voda prodire u more. Budući da je temperatura podzemne vode jednaka srednjoj ljetnoj temperaturi zraka, ljudima je ljeti hladno, a zimi toplo.

Ovaj put, pak, i ljeti oko otoka Paga uočeni su izvori tople vode veličine dlana.

Fenomen je za Morski.hr objasnila Natalija Dunić s Instituta za oceanografiju u Splitu, čija je specijalnost praćenje temperature i stanja mora.

Toplija voda nakuplja se u Velebitskom kanalu

Kazala je da su krajem lipnja u okviru redovite kontrole Jadrana izmjerili više temperature na otvorenom moru nego uz obalu. U sjevernom dijelu Paškog zaljeva temperature su bile približno dva stupnja niže nego uz obalu južnih dijelova otoka, gdje su već sada bile približno dva stupnja niže nego na otvorenom moru, pojasnila je za spomenuti portal.

Visoke temperature na otvorenom moru izmjerene su i na dubini od desetak i više metara. “Budući da smo nekoliko dana pod utjecajem jakog juga, možda se u Podvelebitskom kanalu nakuplja toplija voda s juga i otvorenog mora, a onda se ta toplija voda miješa s hladnijom okolinom, što daje osjećaj toplog strujanja u vodi”, rekla je Dunić.

Dodala je kako treba uzeti u obzir i to da je ljeti bilo toplinskih valova koji su najvjerojatnije zagrijali cijeli Jadran, posebice njegov južni i otvoreni dio.

“Kako bi se ovaj fenomen preciznije razjasnio, potrebna su stalna mjerenja na nekoliko lokacija. Također treba uzeti u obzir da drugi čimbenici, poput strujanja, plime i temperature zraka, mogu pridonijeti ovoj pojavi. Zato je teško dati pravu ocjenu o uzrocima na područjima gdje su mjerenja ili slaba ili ih nema”, zaključila je.