Foto: Privatni album

Piše Vanja Zlatović

ZAŠTO NISAM ODUŠEVLJEN KOLIKO JE PUTA PRIJA NAPUNILA ARENU A GRAŠI KAKO SU PLJESKALI PREKO, NA ZAMIŠLJENOM PRIMJERU IZ BUDUĆNOSTI

Zamislit ću da sam u dobi od 130 star do mjere kad se mora u dom i dovoljno imućan da to mogu. Zamislit ću i da tamo steknem prijatelja s kojim, svatko u svojim kolicima bistrimo teme od Frankla do Ronaldinha i od kako se na ulazu u selo čuje Jawa motorkotač do kakav je mort najčvršći i najpametnije veže. Zamislit ću da se on sprema upoznati svoju unučad jer sa kćerkom dugo nije komunicirao, da je zbog toga uzbuđen i to danima a ja s njim svako jutro uz one kekse Zlatka i čaj od šipka o tome divanim…

Pitat će te kako si upoznao baku, kažem mu, i on se razvedri, i ja ga pitam dalje- no, pa kako si je upoznao. Na koncertu one Prijović. O jebote, pa nemoj to, daj da te pamte po ovom susretu, vidiš da nam je rok istekao, nismo više niti za sniženje nego otpis. Pa je li Brenu, nemoj Brenu, Severinu, nemoj Severinu. Neku klupsku glazbu spomeni i izmisli, ipak su ti to krv rođena. Eto to je sukus zašto nisam oduševljen…nemoj ni Grašu, molim te, davat ću ti pola svog kompota mjesec dana.

A zašto je to tako…pa jer sam ja pisao ljubavna pisma nekolikim svojim kolegama i kamaradima u takozvanoj JNA i kome sam ja pisma pisao….nije niti jednoga djevojka ostavila, eto zašto. Kao mali Cyrano. I zato jer sam napisao za slovenske kamerade formulu za pisma u svoj kraj dragoj “drhtim jer svićeš, jelenski daleka” a ne ti si moja lajna ili kad te satarem nećeš hodati do preksutra, a to je kao da je Lorca pisao Sapfi prema tome koja je poruka i estetska mjera navedenih vokalnih umjetnica i njihovih tekstopisaca. A poruka je da se oni traže po gradu i mimoilaze i da bi je on vozao u ćaćinim kolima i pokazao kako su digli etažu s pet kupaona a ona se osjeća na Šanel 5. Dakle to ne može moj zamišljeni prijatelj povjeriti unučadi jer je onda bolje da im uruči oporuku i ništa ne govori jer je to ekvivalent sjetne reminiscencije kako je baku upoznao na koncertu Prijović ili koga i kako je ona napunila Arenu pet puta. Još neka doda Maju Šuput da im je pjevala na svadbi iako nije jer je bila preskupa pa je neka druga Maja Šuput “ko prava”. Daj Olivera bar….

Ubaci neki splin, neke ste gledali u Kinoteci retrospektive švedskog filma, tramvaji su vam bježali jedan za drugim jer ste tako htjeli da duže ostanete u zagrljaju, daj nešto.

-ili da umremo jer nam je stvarno vrijeme i jer ovo neće razumjeti što mi namećeš…možda mi kaže na kraju ovaj moj.