Nova blamaža HTV-a: Ugostili Titovu unuku pa hvalili ‘ponosno’ prezime Saše Broz, gledatelji ogorčeni: ‘HTV bunker jugoslavenstva’

  0

  Možete li zamisliti da se u jednoj članici Europske unije na javnoj televiziji opušteno razgovara s unukom nekog totalitarnog vođe ističući njezino/njegovo “ponosno” prezime? U Hrvatskoj je takav scenarij, ne samo moguć, već se to i dogodilo. Na HTV-u je ovog tjedna gostovala redateljica Saša Broz, unuka Josipa Broza Tita i to u mozaičkoj emisiji “Kod nas doma”. Voditeljica Barbara Kolar benevolentno je Broz u razgovoru rekla: Više put si čula i dobila etiketu najpoznatije unuke na našim prostorima. Iako nisi u istoj branši u kojoj je bio tvoj djed Josip Broz, ali svejedno to prezime itekako s ponosom nosiš i danas”.

  I ne, nije problem gostovanje jedne kazališne redateljice, ali kada hrvatska javna televizija, financirana pretplatom građana i sredstvima iz državnog proračuna, s ponosom ističe njezino prezime i djeda – to svakako postaje problem

  ”Ponosno prezime”

  “Više put si čula i dobila etiketu najpoznatije unuke na našim prostorima. Iako nisi u istoj branši u kojoj je bio tvoj djed Josip Broz, ali svejedno to prezime itekako s ponosom nosiš i danas. Nosiš li ga jer je bilo prednost ili je u nekom trenutku bilo teret?“, upitala je voditeljica Barbara Kolar.

  No ne misli Kolar da bi joj djedovo prezime bilo teret jer je isti bio komunistički diktator, čovjek odgovoran za jednopartijski sustav, likvidacije političkih protivnika, masovne likvidacije zarobljenih civila i vojnika u poratnim mjesecima 1945…

  Tema emisije bila je je li poznato prezime teret umjetnicima s poznatim roditeljima, u ovom slučaju – djedovima, pa je Broz gostovala u emisiji sa svojom kćeri Sarom Haas.

  Na pitanje voditeljice Kolar Broz je odgovorila: “Nosim ga zato što je moje i mislim da bi bilo prilično glupo da ga se u nekom trenutku odreknem radi ne znam čega.”

  Djedov modus operandi

  Subjektivnost nekog tko je rodbinski vezan može se razumjeti, iako gospođa Broz nije priznala zločine koje je radio njezin djed.

  Uz to, jasno je da Saša Broz preuzela modus operandi od svojeg djeda, pa bi tako ono što joj ne paše jednostavno – zabranila. Nedavno je tako o muškoj molitvi krunice rekla:

  ”Zabraniti njihova okupljanja u javnom prostoru. U svojoj kući neka kleče kada, kako i koliko žele”.

  Saša Broz može biti subjektivna koliko god želi, no javna televizija ne.HTV kao javna televizija koju financiraju porezni obveznici trebala bi, osim novinarske objektivnosti, imati suosjećanja sa žrtvama režima djeda Saše Broz.

  Društvene mreže o HTV-u:

  Sramota što moramo plaćati. Stav javne televizije o ovoj temi izazvao je i burne reakcije korisnika. Mnogi su na društvenim mrežama osudili takav “ležeran” odnos HRT-a prema komunističkom vođi.

  “HTV bunker jugoslavenstva i glasnogovornik duboke države”; “Još i to na tzv. HRT?! Sramota kaj to moram plaćati!”; “Sramota za HTV – Yutel koliko forsira projugoviće, Antife, Titoiste, njihove potomke i sljedbenike i mrzitelje svega što je Hrvatsko”; HTV ovo je bilo previše, što je smisao? Priča o pedigreu, prezimenu, glorifikacija druga maršala? Ili lansiranje potomka u kaljužu ovog društva?, neki su od komentara.

  Kad će se javno ispričati za ubojstvo mojih stričeva, za desetljeće koncentracijskog “radnog” logora, mog djede kojeg su partizani krvavog bravara po njegovom nalogu odveli od kuće samo zato što im nije dobrovoljno predao svu imovinu? FUJ, Barbara Kolar, ozbiljno FUJ!!”, piše jedan korisnik.

  “Da smo proveli lustraciju ovakve unuke i praunuke masovnog ubojice, krvavog diktatora i zločinca koji je izvršio GENOCID nad Hrvatima – ne bi nikada, baš nikada mogli biti ni pola sekunde na nacionalnoj televiziji”, jedan je od komentara korisnika.

  Anita M.