Sinoć je u Domu kulture u Dugopolju obilježena 28. godišnjica utemeljenja HDZ-a Dugopolje. Prije svečane sjednice izaslanstvo je položilo vijence i zapalilo svijeće na Središnjem križu na groblju za sve poginule hrvatske branitelje, Prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana i za sve preminule članove HDZ-a.

Na svečanoj sjednici, osim domaćina predsjednika općinskog ogranka HDZ-a Zlatka Ževrnje i načelnika Perice Bosančića, prisustvovali su mnogi ugledni gosti. Između ostalih ministar uprave Lovro Kuščević, kao izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Večer su prekrasnim izvedbama uveličali Ivona Bosančić Lasić i Klapa Contra.

Zlatko Ževrnja je u uvodu još jednom zahvalio svim Dugopoljcima članovima HDZ-a koji su davne 1989./90. zajedno sa ostalim domoljubima stali u obranu naše Domovine. O zaslugama HDZ-a u osnivanju Općine Dugopolje Ževrnja je rekao:

“Sjećamo se 1996./97. kada je HDZ bio na čelu stvaranja Općine Dugopolje koja je krenula s radom 1. listopada 1997., a prošle godine smo proslavili 20 obljetnicu. U tom periodu postigli smo brojne uspjehe, a pogotovo nam je fokus bio razvoj gospodarstva. Bilo je teško krenuti sa kamenjara no zaorali smo i danas u našoj općini imamo 92 poslovna objekta u kojima posluje oko 300-tinjak tvrtki, a radi preko 3.300 zaposlenika. Taj rezultat se pokazao vrlo korisnim i za našu općinu i za samu državu.”

O ostalim projektima u koje je Općina Dugopolje uložila u ovih 20 godina postojanja, Ževrnja je rekao:

“U ovih 20 godina u školstvo smo uložili smo oko 23 milijuna kuna. Izgradili smo ili nadogradili neke važne objekte, kilometre prometnica, a nedavno je i posljednja izgrađena kuća dobila pitku vodu. Naši vrijedni djelatnici u kulturi, na čelu s prof. Stankom Balićem radili su na spašavanju starih običaja od zaborava, a ističem i film „Kako živi narod“ u kojemu je prikazano kako su živjeli naši preci prije 100 godina. Što se tiče sporta tu smo isto tako napravili veliki napredak. Već je svima prepoznatljivo NK Dugopolje koji je kvalitetan drugoligaš niz godina, zatim boćari, košarkaši, rukometaši i mnogi drugi. U socijalnom smislu pomažemo davanjem novčanih sredstava novorođenčadi, novim bračnim parovima, stipendije, zatim kod zdravstvenih ili imovinskih problema i poteškoća. Pomažemo udrugama branitelja i veterana Domovinskog rata.”

Ževrnja o pogledu u budućnost:

“Započeli smo sa realizacijom županijskog projekta izgradnje turističkog centra dalmatinske Zagore. Nedavno smo završili izgradnju crkve u Kotlenicama, a krenula je izgradnja crkve i pastoralnog centra u Koprivnom. Također uskoro kreće i obnova crkve u Dugopolju gdje ćemo pomoći unutrašnje uređenje crkve.”

S ponosom je istaknuo kako je Općina Dugopolje još 2010. godine podigla spomenik za sve poginule branitelje u drugom svjetskom ratu, bilo da se radi o partizanima, ustašama ili domobranima. Do njih se nalazi i spomen braniteljima koji su živote izgubili u Domovinskom ratu. Rekao je kako su time stanovnici općine uspješno se suočili sa svojom prošlošću, te to može biti putokaz i ostatku Hrvatske. Ževrnja je rekao kako je HDZ u Dugopolju pobijedio na svim izborima koji su održani u ovih 28 godina postojanja Hrvatske, pa i sada imaju većinu u općinskom vijeću. Ispunjavaju sve zakonske obveze, a puno se ulaže i u infrastrukturu u svim mjestima općine.

Načelnik Perica Bosančić je, nakon uvodnog pozdrava i zahvale svim uzvanicima, u tradicionalnom izlaganju prvog čovjeka Općine, naglasio projekte koje Općina Dugopolje planira izvršiti u narednom razdoblju. Bosančić je rekao:

“U tijeku su završni radovi na ulici sv. Mihovila, a projekt je proširen i na rekonstrukciju raskrižja sa ulicom Kraljice Jelene gdje radovi kreću uskoro. Prije nekoliko mjeseci završena je i ulica don Špire Vukovića, a na trg je nedavno postavljena i pametna klupa. Planira se pokrivanje općine bežičnim internetom, a prvim koracima se kreće iz centra Dugopolja.”

O dječjim igralištima načelnik je dodao:

“Nakon izgradnje igrališta u zoni Podi, Kutima i Čipčićima, sanirali samo igrališta u Rami, a pri samome kraju je izgradnja igrališta u Koprivnom. Nastojat ćemo izgraditi igrališta na Pelenjaku i u Kotlenicama pokraj škole. Također, u obnovi je i OŠ Kotlenice.”

O infrastrukturi:

“Izgradnja reciklažnog dvorišta je jedan od prioriteta. Tu će mještani moći predati bilo koji otpad bez naknade. Projektna i natječajna dokumentacija je pri kraju, a uskoro očekujemo i građevinsku dozvolu. Komunalna tvrtka Podi kupila je i mobilno reciklažno dvorište kao i cestovnu čistilicu s kojom se uštedi do 20 tisuća kuna mjesečno.

Uskoro očekujemo početak radova na novom ulazu/izlazu u gospodarskoj zoni Podi zapad. Na jesen, u suradnji sa LAG Zagora, započinjemo sa raspisivanjem natječaja za izgradnju Zelene tržnice koja će se nalaziti pokraj stadiona. Nastavljamo s radovima na prometnici koja spaja Bosansku i Senjsku ulicu. Krenuli smo sa infrastrukturnim radovima nogostupa u stambenim zonama Podi i Drage, te za područje pokraj vatrogasnog doma. Uskoro se kreće i sa projektnom izgradnjom vodospreme koja bi trebala biti dostatna za situacije bez vode od nekoliko dana.

U sljedećem razdoblju krećemo i sa izgradnjom fekalnog kolektora u ulicama Mirka Rogošića i Kneza Višeslava. S ovim projektom ćemo spojiti stambenu zonu Drage i veliki broj objekata u ulici sv. Mihovila na kanalizacijski sustav.” – ističe Bosančić.

Parkovi i izletišta:

“U općini kronično nedostaje zelenih površina parkova i izletišta. Stoga krećemo sa izradom projektne dokumentacije za izletišta Lokve i Dračanica. Na njima planiramo izgraditi šetnice, roštilje, dječje igralište, klupe, zog za balote i još dosta toga. Na Dračanici i Kutskoj strani planiramo postaviti biciklistička odmorišta. Izletište Plitaču smo već opremili sa odmorištem za bicikliste, spravama za vanjski fitness. Ove godine nastavljamo s uređenjem Plitače u skladu sa željama mještana, budući da imamo cijeli niz ideja pa ćemo vidjeti što je izvedivo a što nije. Također, prijavili smo se na natječaj Ministarstva turizma za nabavku sustava javnih bicikli. Postavila bi se tri punkta za najam električnog ili klasičnog bicikla pokraj stadiona, Općine te ulaza u Špilju Vranjaču. Nedavno smo uspješno prezentirali ovaj projekt u Ministarstvu te uskoro očekujemo rezultate natječaja.” – pohvalio se načelnik.

O novim investicijama Bosančić je rekao:

“U našoj poslovnoj zoni Podi imamo nekoliko investicija koje će rezultirati sa nadamo se oko 100 radnih mjesta. Očekuje se proširenje nekoliko postojećih objekata, poput Američkog investitora YoungLiving, te dolazak još nekoliko tvrtki. Grade se i novi objekti poput tvornice lijekova koju gradi Ljekarna splitsko-dalmatinske županije. Započeli su radovi na izgradnji centra za posjetitelje Splitsko-dalmatinske županije, a ona će cijeloj dalmatinskoj Zagori omogućiti turistički preporod.”

Bosančić je istaknuo i važnost sporta i kulture, odnosno nogometaša, rukometaša, košarkaša i ostalih klubova iz područja sporta, te Narodne knjižnice Dugopolje, KUD-a „Pleter“ i Udruge DAR na području kulture. Zajedno sa susjednim općinama, Dugopolje sudjeluje u programu „Zaželi“ u sklopu kojega će zaposliti 6 žena.

Novi projekt dječjeg vrtića:

“Ovo je sasvim svježi projekt koji će se graditi u poslovnoj zoni. Za financiranje ćemo se prijaviti na natječaje ministarstava. Bez obzira na rezultate natječaja, nastavit ćemo s ovim projektom koji nam je neophodan. U novom vrtiću imat ćemo i jaslički program. Nakon izgradnje, stari objekt vrtića ustupio bi se OŠ Dugopolje za održavanje nastave za prva dva razreda s čime bi se cjelokupna nastava održavala u jutarnjoj smjeni. To će uvelike olakšati život kako našoj djeci tako i sumještanima, a također i u organiziranju sportskih treninga” – ističe Bosančić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban između ostalog je rekao:

“Ja se u Dugopolju ne osjećam kao stranac ili gost, već uistinu kao domaćin i čovjek koji na neki način s ovih područja i potiče. Sjećam se slike ispred Banovine 90-ih godina kada je skinuta zastava Jugoslavije, a tko će drugi to napraviti nego Dugopoljac. Zatim i u Domovinskom ratu veliki broj mojih suboraca ali i zapovjednika bili su Dugopoljci. Kad sam postao gradonačelnik Solina, kao uzor razvoja gledao sam Dugopolje. Potom mi je i u županiji Dugopoljac pripremio put. Osigurat ćemo sredstva za vatrogasnu cisternu koja je u Dugopolju potrebna. Čestitam vam godišnjicu i sretno vam bilo.”

Ministar uprave Lovro Kuščević čestitao je godišnjicu HDZ-u Dugopolje kao i na najavljenim projektima. Pohvalio je vladu Andreja Plenkovića i osudio vladu Zorana Milanovića. Rekao je kako se sadašnja vlada uspješno nosi sa krizama koje su ih zatekle, poput Piranskog zaljeva, Agrokora, prirodnih katastrofa, opstrukcija oko Pelješkog mosta.

“Antifašizam da, komunizam i zvijezda petokraka kao posljedica komunizma ne, ustaški pokret ne, ali Domovinski rat i sve postrojbe i znakovlje iz Domovinskog rata da. To je jasna politika i poruka Hrvatske Vlade i od toga nećemo odustati” – zaključio je Kuščević.

U galeriji pogledajte kako je bilo na obljetnici 28. godina HDZ-a Općine Dugopolje. Fotografije je snimio Emil Škare.