Od ponedjeljka Austrija u totalnom lockdownu, od 1. veljače obavezno cijepljenje

0
Foto: Dugopolje.org

AUSTRIJSKI kancelar Schallenberg objavio je na press-konferenciji da je cijela zemlja od ponedjeljka u lockdownu te da od 1. veljače uvode obavezno cijepljenje za sve.

“Ne želimo peti val”, poručili su s pressice kancelar i ministar zdravstva Wolfgang Mückstein.

“Nije nam lako bilo donijeti takvu odluku, nije nam to drago”, dodali su. “Želio bih se ispričati zbog ovoga”, dodao je Mückstein.

Austrijski kancelar kazao je da su protucjepitelji i oni koji šire dezinformacije o cjepivima krivi za rekordne slučajeve korone u Austriji.

“Previše ljudi među nama se nije cijepilo, oni su potaknuti lažnim vijestima koje šire radikalni protucjepitelji. Rezultati toga su pretrpane jedinice intenzivne njege u bolnicama. Stoga smo donijeli tešku odluku te ćemo uvesti obavezno cijepljenje od 1. veljače”, rekao je Schallenberg.

“Unatoč dugotrajnom pokušaju uvjeravanja, nije nam pošlo za rukom dovoljno građana uvjeriti da se cijepe i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su cijepljeni, i to za dobrobit sviju nas”, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

10 dana lockdowna

Lockdown za sve automatski završava 13. prosinca, ali samo za cijepljene i ozdravljene, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti donose li ove mjere učinak, a u slučaju pozitivne evaluacije, lockdown se ukida za cijepljene.

U tom razdoblju se ponovno uvodi gospodarska pomoć za one koje ugrožavaju mjere zatvaranja.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here