Foto: Pixabay

Od 2019. godine Hrvatska bi trebala uvoziti i medicinske sestre. U godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca trebalo bi se naći 63 600 radnika, a među njima 200 medicinskih sestara i tehničara.

Dok medicinske sestre i tehničari iz Hrvatske sve više odlaze, njihova mjesta bi u 2019. godini moglo popuniti 200 sestara i tehničara iz inozemstva.

“Loše postavljeni organizacijski sustavi i loši uvjeti rada su ti koje medicinske sestre tjeraju da odlaze iz naše države”, rekla je predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Sara Šepec.

318 medicinskih sestra i tehničara do danas je zatražilo potvrde za odlazak iz Hrvatske, a 124 ih je i otišlo. Resorni ministar svjestan je problema odlaska medicinskog kadra.

“Mi u ovom trenutku nemamo ozbiljniju ugrozu ali ne vidim razlog, ako bude potrebe, zašto ne bi dali radne dozvole za djelatnost u zdravstvu”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Hrvatska komora medicinskih sestara u ovom trenutku ima 37 zahtjeva za priznavanje kvalifikacija medicinskih sestara iz  zemalja izvan Eurospke Unije.

“Oni koji udvoljavaju kriteriju od 4 tisuće i 600 sati strukovne nastave, od čega najmanje 50 posto mora biti u klinici njima je najlakše položiti razliku ispita, a tamo gdje je razlika veća postupak duže traje”, objasnila je Šepec.

Dobivanje licence za rad u Hrvatskoj razlikuje se za prvostupnice sestrinstva i za medicinske setstre i tehničare sa srednjom stručnom spremom. Za one koje dolaze iz zemalja Europske Unije može vrijediti i automatsko priznavanje kvalifikacija, piše RTL.