Jučer je u župnoj crkvi svetog Mihovila u Dugopolju održan Korizmeni koncert. Unatoč jakoj kiši koja je uporno padala odaziv je bio vrlo dobar, a atmosfera odlična.

Na početku programa voditeljica Marijana Botić-Rogošić rekla je kako KUD “Pleter” ove godine slavi svojih 20 godina djelovanja, te su u imali čast i potrebu organizirati Seminar pučkog pjevanja u suradnji sa Hrvatskim saborom kulture koji je završio sinoćnjim koncertom.

Dvodnevni Seminar uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, okupio je amaterske pjevače iz općine Dugopolje i svih dijelova Hrvatske koji su vrijedno vježbali protekla dva dana. Botić-Rogošić je istakla:

“Ovi mladi, a i oni malo stariji koji su mladi srcem, prisustvovali su Seminaru i koncertu radi ljubavi i zahvalnosti prema Bogu zbog darova glasa i sluha koje im je podario, a što je također važno i zbog same ljubavi i zahvalnosti svim precima koji su nam ostavili prelijepe pjesme u naslijeđe.”

Koncert je započeo nastupom Zbora polaznika Seminara pučkog korizmenog pjevanja pod dirigentskom palicom maestralnog dr.sc. Joška Ćalete te njegovog odličnog asistenta Davora Capkovića. Zbor je izveo skladbe “Poslušajte braćo mila” pučki napjev iz Zatona, “Muka gorka Gospodina” pučki napjev iz Imotskog, “Nižje, nižje sončece” pučki napjev iz Hrvatskog Zagorja, te “Narode moj ljubljeni” pučki napjev iz Lađevca.

Nakon njih pred publiku su stali Pučki pivači Donji Kaštili, pod vodstvom Petra Klišmanića i Stivna Donkova. Oni su otpjevali “Poklon sv. Grobu” pučki napjev iz Kaštel Novog, “O biči priljuti” pučki napjev iz Kaštel Starog i “U Gospodina mučenje” pučki napjev iz Kaštel Štafilića.

Domaće snage predstavile su Ženska klapa “Murtela” čiji je voditelj Vito Balić. One su izvele skladbe “Oslobodi me” Francesca Basilija i “Raspelo na žalo” Šime Marovića.

Pučke pivače Tugare vodio je Frane Novaković, a pjevali su pučke napjeve iz Tugara, redom “Dica židovska”, “Odbacimo grije”, “Puče moj” i “Gospin plač”.

Posljednji je još jednom nastupio Zbor polaznika Seminara pučkog korizmenog pjevanja sa skladbama “Gdi si o ljubezni” pučki napjev iz Baranje, “Smiluj se meni” pučki napjev iz Podstrane, “Gospin plač” pučki napjev iz Slivno Ravno, te vrhunsku izvedbu “Ja se kajem” Blaženka Juračića.

Na kraju programa podijeljene su zahvalnice svim sudionicima Seminara, a KUD “Pleter” kao organizator dobio je priznanje od Hrvatskog sabora kulture za odlično organizirani dvodnevni događaj u našoj općini. Sigurni smo kako su svi sudionici, a i sami posjetitelji, uživali u jučerašnjem koncertu kojim je na najbolji mogući način najavljeno radosno vrijeme Uskrsa.