ODLUKA JE NA TOMAŠEVIĆU: GROBLJE HRVATSKIH VOJNIKA 1941. – 1945. MORA SE OBNOVITI. Pravo na obilježen grob civilizacijska je vrijednost i osnovno ljudsko pravo

0
fOTO: JAVNA FOTOGRAFIJA

Skupštini grada Zagreba stigao je prijedlog da se za sljedeću godinu iz proračuna izdvoji 2 milijuna i 400.000 kuna, bez PDV-a, za memorijalno groblje vojnicima koji su se borili za NDH na Mirogoju. Naime, radi se o projektu uređenja groblja nazvanog “Groblje hrvatskih vojnika 1941. – 1945.”, za koji je suglasnost dalo i Ministarstvo branitelja.

U prijedlogu se navodi kako je na tom groblju pokopano 550 vojnika Hrvatske vojske 1941. – 1945. raznih vjera i nacija.

Plan vojničkog groblja

“To groblje je odlukom nove vlasti 1945. oskvrnuto, nadgrobna obilježja su uništena, humci preorani, a nama obiteljima zabranjen pristup na grobove članova obitelji sve do 1990. godine. Sada je dozvoljen pristup grobovima, ali je zabranjeno obilježiti grobove nadgrobnim znakom s imenom i prezimenom pokojnika”, stoji u prijedlogu kojeg je potpisalo nekoliko udruga.

Smatraju da Grad Zagreb ne bi trebao imati zamjerki oko realizacije ovog projekta s obzirom na to da je “pravo na obilježen grob civilizacijska vrijednost i osnovno ljudsko pravo”. Navode kako projekt već ima građevinsku dozvolu i sve potrebne suglasnosti, uključujući i ono Ministarstva branitelja.

Potreban Tomaševićev potpis

“Predstavnik Udruga ratnih veterana Hrvatske dostavio je suglasnost na izrađeni projekt, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode 29.03.2021. dostavio je prethodno odobrenje za izvođenje radova prema izrađenom projektu i Ministarstvo hrvatskih branitelja je 08.04.2021. dostavilo suglasnost za izmjenu izgleda groblja hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na groblju Mirogoj prema projektu te su ispunjeni preduvjeti prema važećim propisima”, navedeno je u prijedlogu.

Za uređenje groblja ove je godine osigurano 950.000 kuna za građenje i 50.000 kuna za stručni nadzor, a u prijedlogu traže da se za sljedeću godinu osigura više nego dvostruko sredstava, 2 milijuna i 400.000 kuna, navodeći da je taj iznos procijenio projektant koji je projekt izradio u veljači ove godine.

Vojničko groblje Mirogoj, obljetnica

U kolovozu je tadašnji pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za graditeljstvo Dinko Bilić, kojeg je gradonačelnik Tomislav Tomašević razriješio u rujnu, poslao očitovanje u kojem navodi da su za projekt ispunjeni svi preduvjeti, ali da se mora izmijeniti procijenjena vrijednost da bi se mogla pokrenuti javna nabava.

“S obzirom na donesenu odluku o mjerama štednje odnosno odluku o obustavi postupaka javne nabave za realizaciju je potrebno, nakon izmjene Plana nabave, ishoditi pisanu suglasnost gradonačelnika za pokretanje navedenih postupaka”, naveo je Bilić – donosi Telegram

Anita M./Foto:Pero Šola

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here