Oglasio se Institut Ruđer Bošković: Dosadašnja analiza dokazala je prisutnost omikrona u Hrvatskoj

0
Foto: Screenshot/Youtube

Sumnjivi slučaj omikrona u Hrvatskoj i dalje je na analizi, a o svemu se oglasio i Institut Ruđer Bošković. Detalje je za HRT iznijela epidemiologinja Goranka Petrović iz HZJZ-a

Na Institutu Ruđer Bošković oglasili su se i kratkim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Slijedom brojnih novinarskih upita upućenih Institutu Ruđer Bošković (IRB) nakon priopćenja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) da je utvrđena sumnja na prisutstvo nove varijante omikron kod jednog pacijenta u Hrvatskoj, možemo potvrditi da je potencijalno pozitivan uzorak na prisutnost virusa SARS-CoV-2 prikupila 1. prosinca 2021. godine Poliklinika Medikol u sklopu PCR testiranja.

Osoba koja je pristupila testiranju izrazila je sumnju na mogućnost zaraze novom varijantom koronavirusa omikron, zbog ostvarenog kontakta s osobom iz Južne Afrike. Njezinom je privolom uzorak upućen u daljnju obradu u Laboratorij za naprednu genomiku IRB-a pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

RT-PCR analiza ukazala je na određena odstupanja u usporedbi s drugim varijantama koronavirusa. Daljnja ciljana analiza sekvenciranjem ključnih regija SARS-CoV-2 genoma dokazala je prisutnost mutacija karakterističnih za novu varijantu SARS-CoV-2 omikron.

O rezultatima su obaviješteni Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva te se čeka njihova službena potvrda. Također, napominjemo da je potrebno 72 sata kako bi se dobio konačan rezultat sekvenciranja.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će pravovremeno obavijestiti javnost o konačnim rezultatima.’

Epidemiologinja dr. Goranka Petrović iz HZJZ-a za HRT je pojasnila cijeli slučaj. Naglasila je kako se zapravo radi o dvoje oboljelih koji su već biti potvrđeni PCR testom da su pozitivni na COVID-19, te je napravljen tzv. screening PCR na omikron-varijantu.

‘Upravo smo dobili rezultate, te je potvrđena visoka sumnja na omikron-varijantu, što znači da se treba sekvencirati i ti nalazi bi trebali biti gotovi u ponedjeljak’, poručila je Petrović.

Anita M.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here