19/06/21

Ovce mogu razlikovati lica

Nova studija britanskog sveučilišta Cambridge pokazala je da ovce mogu prepoznati i razlikovati lica!

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nova studija britanskog sveučilišta Cambridge pokazala je da ovce mogu prepoznati irazlikovati lica! Tako su ovce u okviru projekta “Ovce prepoznaju poznata i nepoznata ljudska lica iz dvodimenzionalnih slika” uspjele prepoznati lice Baracka Obame, Jakea Gillenhaala, Emme Watson i drugih.

Ako prepoznaju lice – dobiju nagradu

Osam ovaca obučavano je da prepoznaju poznate ličnosti na osnovu portreta prikazanih na ekranima računala. Prilično brzo su shvatile da će dobiti nagradu, odnosno hranu, izaberu li odgovarajuću fotografiju, tako što će prijeći preko infracrvene zrake. Ukoliko pogriješe, oglasio bi se zvučni signal i ostale bi bez svoje poslastice.

Rezultat je bio takav da su ovce uspjele prepoznati lica poznatih ličnosti, među nepoznatim licima, osam od deset puta. Uspjele su ih prepoznati ako su lica bila pod kutom, što je do sada viđeno samo kod ljudi. Imale su nešto manji uspjeh – bile su precizne 15%, slično rezultatu kojega ostvaruju ljudi.

Ovce mogu pomoći u istraživanju bolesti

“Studija je pokazala da ovce imaju neke osobine, koje se mogu usporediti a ljudima i majmunima. Mogu nam pomoći u proučavanju Parkinsonove i Huntingtonove bolesti, samo je potrebno dobro istražiti njihov mozak i način na koji razlikuju lica”, rekla je profesorica Jenny Morton, a prenosi modern farmer.

U videu pogledajte kako je izgledao eksperiment:

Video izvor: Cambridge University

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

MASOVNO CIJEPLJENJE U IMOTSKOM Sve dobne skupine odazvale su se na cijepljenje: “Bez cijepljenja nema normalnog života ni vraćanja na staro”

Sve dobne skupine odazvale su se na današnje masovno cijepljenje u Imotskom, održano u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img