18/06/21

Peludni kalendar mediteranske Hrvatske

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ) objavio je peludni kalendar za područje mediteranske Hrvatske.

Peludne alergije povezane su s vremenom cvatnje biljaka čija pelud ima sposobnost izazvati alergijsku reakciju. Proljeće je razdoblje pune cvatnje kada se zbog toplog vremena povećavaju količine peluda u zraku, a peludni spektar postaje sve raznolikiji. Peludni spektar nekoga područja prikazujemo peludnim kalendarom. Peludni kalendar je grafički prikaz koncentracije alergenog peluda u zraku. Izrađuje se na temelju podataka prikupljenih svakodnevnim praćenjem vrsta i broja peludnih zrnaca u atmosferi. Prikazuje početak, trajanje i kraj peludne sezone najznačajnijih alergenih biljaka, a izrađuje se za razdoblje od godine dana.

Osim peludnog kalendara, na stranicama NZJZ možete pratiti i peludnu prognozu. Peludna prognoza je predviđanje koncentracija peluda na temelju podataka o koncentracijama peluda i meteorološkim podacima. Objedinjavanjem ovih podataka moguće je izraditi bioprognozu. Bioprognostički podatci od koristi su osobama osjetljivima na alergenu pelud u planiranju aktivnosti i preventivnih postupaka.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

U Šibensko kninskoj šarolika koalicija na vlasti: NL Stipe Petrine, Lista Marka Jelića , SDP, Most, Loza, Domovinski pokret i šlag na torti...

Stipe Petrina, voljom većine vijećnika (21 za, 14 HDZ-ovih glasova protiv i 2 „suverenistička“ suzdržana), na konstituirajućoj sjednici, u...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img