Penava o popisu stanovništva: Vrh HDZ-a i SDSS-a su se dogovorili

  0
  Foto: screenshot N1

  Vukovarski gradonačelnik iz Nezavisne liste Ivan Penava za N1 je govorio o nadolazećem popisu stanovništva Republike Hrvatske.

  Vukovarski gradonačelnik objasnio je što smatra problematičnim u provođenju nadolazećeg popisa stanovništva.

  “Problem je netočna brojka, manipulacija koja je uzrokovana političkim razlozima, pritiskom SDSS-a i koalicijom s SDP-om 2011. godine, danas s HDZ-om. To smo svjedočili mnogo puta i kroz dogovore kad je utvrđeno da će manjinci popisivati manjine, jedan pojam koji vjerujem da nijedna metodologija popisa stanovništva u svijetu ne poznaje – da radimo razliku u popisivačima. U normalnom svijetu je bitna jedino objektivnost, da korektno da napravite svoj posao, a ne tko ste i što ste”, kazao je Penava.

  Otkrio je i koliko je ljudi otprilike u Vukovaru, prema podacima kojima on raspolaže.

  “Po našim podacima iz 2017. imali smo 22.100 stanovnika, a popis iz 2011. godine kaže oko 28.000”, rekao je Penava, ističući da će novi popis pokazati da u Vukovaru živi oko 22 tisuće ljudi.

  “Ta brojka može biti maksimalno 23, 24 ili 25 tisuća, ali idemo utvrditi realno koliko nas ima”, dodao je.

  Komentirao je i moguće kažnjavanje osoba koje ne daju podatke ili daju netočne podatke.

  “Popisivač nema pravo utvrđivati autentičnost i istinitost podataka. Uz te dobre zakone u proteklih deset godina nitko živ nije platio prekršajnu kaznu ili kazneno odgovarao za iznošenje netočnih podataka. To vam dovoljno govori koliko je sve lijepo i krasno napisano, a koliko, po ružnom hrvatskom običaju, nitko se ničega ne drži”, istaknuo je.

  Na pitanje misli li da će biti manipulacije s podacima na ovom popisu, Penava kaže: “Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”, poručio je Penava.