Monday, September 20, 2021
HomePremium SadržajUskoro počinje popis stanovništva. Ako se odbijete popisati, kazne idu do 5000...

Uskoro počinje popis stanovništva. Ako se odbijete popisati, kazne idu do 5000 kuna

SVAKI stanovnik Hrvatske podliježe Zakon o popisu stanovništa, po kojem svakoj osobi koja se odbije popisati prijeti kazna od 2 do 5 tisuća kuna.

O Popisu stanovništva koji kreće za dva tjedna za Glas Slavonije govorila je Lidija Brković, ravnateljica Državnog zavoda za statistiku. 

“Popis stanovništva temelji se na izjavi pojedinca, a popisivač nema pravo tražiti dokumente niti provjeravati odgovore koje osoba daje. Ono čemu svaki građanin podliježe jest Zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine, a kojim su predviđene novčane kazne od 2000 do 5000 kuna za prekršaj fizičke osobe ako odbije dati podatke o popisnim jedinicama. Međutim, građani mogu imati potpuno povjerenje u Državni zavod za statistiku, jer svi podaci koje Zavod prikuplja službena su tajna”, rekla je Brković.

Dvije faze popisa

Popis stanovništva provest će se u dvije faze – prva će biti samopopisivanje građana online putem sustava e-građani, a potom slijedi terensko popisivanje onih koji se nisu popisali online. Terenski dio posla počinje 27. rujna i trajat će do 17. listopada. 

“Prva faza samopopisivanja kroz sustav e-Građani trajat će od 13. do 26. rujna, i dovoljna je samo jedna osoba u kućanstvu koja se koristi sustavom e-Građani i moći će popisati sve članove svoga kućanstva. Ako se više članova kućanstva koristi sustavom e-Građani također će samo jedna osoba popisivati sve članove kućanstva”, rekla je Brković.

“Ako netko želi kroz sustav e-Građani popisati svoje starije roditelje, baku i djeda, ili neku blisku osobu koja nije informatički pismena, odnosno ne koristi se internetom, može to učiniti, ali s vjerodajnicom na njihovo ime, jer pripadaju drugom kućanstvu. Ono što je bitno naglasiti jest da osoba koja će samostalno popisati kućanstvo treba zapisati i spremiti kontrolnu šifru koju će dobiti na kraju samopopisivanja. Kontrolnu šifru može se zapisati, poslikati mobitelom ili isprintati te sačuvati do druge faze terenskog popisivanja kako bi je član kućanstva u kratkom kontaktu predalo popisivaču”, navodi Brković.

Što je potrebno za samopopisivanje?

Za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da jedan član kućanstva posjeduje valjanu vjerodajnicu, odnosno koristi se sustavom e-Građani. Brković kaže da, kada je riječ o vjerodajnicama e-Građani prepoznaje tri razine sigurnosti – visoka, značajna i niska razina, a samopopisivanju će moći pristupiti građani s vjerodajnicom bilo koje razine sigurnosti.

Brković dodaje da se podaci iz popisa ne mogu upotrijebiti za ostvarivanje drugih prava ili obveza izvještajnih jedinica, kao što su upravne, pravne, ili porezne svrhe, što znači, primjerice, da Porezna uprava ne može provjeravati poreznu karticu građana. Svi individualni podaci prikupljeni popisom stanovništva statistički su povjerljivi i službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments