Peović Plenkoviću: “Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim”

0
Foto: Saborska TV

Sabor je srijedu krenuo s raspravom o Prijedlogu Državnog proračuna za 2022. godinu kojim se predviđaju prihodi od 164,5 milijardi i rashodi od 173,8 milijardi kuna te deficit proračuna opće države od 12 milijardi ili 2,6 posto BDP-a. Prihodi od poreza trebali bi dosegnuti 87,9 milijardi kuna i biti gotovo sedam posto viši nego u ovoj godini, a od doprinosa se očekuje oko 26 milijardi kuna ili pet posto više.

Nakon izlaganja premijera Andreja Plenkovića zastupnici su krenuli s pitanjima, ali i prozivkama na račun rada Vlade.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović obrušila se na premijera. “Imate šalabahter, čestitam, imate jako dobar šalabahter i to se pokazuje na rejtingu. No nije dobro manipulirati. Uspoređujete statistiku same nas sa samima sobom. Nikad nas ne uspoređujete s Europom. Kažete da je BDP rastao u odnosu na prošlu godinu. Koliko su drugi rasli? Mi imamo jedan od najnižih rasta BDP-a po glavi stanovnika u Europi. Hvalite se izvozom. Koja je struktura toga izvoza? Porast izvoza dominantno se odnosi na turizam koji ima sve veći udio u BDP-u, čime se svodimo na monokulturu i krahom turizma bit ćemo u još većim problemima nego što jesmo. Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim”, poručila je Peović premijeru.

“Poštovana zastupnice Peović ja ne znam koje vi to statistike čitate, ali mi jako dobro čitamo komparativne statistike, EK sigurno nije tijelo na koje Hrvatska ima utjecaja u tom pogledu, gle čuda, Hrvatska će imati po njihovim procjenama treći najveći rast od svih članice Europske unije u 2021. godini. Mislim da to nije usporedba samih sa sobom”, poručio joj je Plenković.

“Podsjetit ću vas mi smo, u generacijskom smislu, u fazi hvatanja koraka sa zemljama srednje i istočne Europe.”, rekao je Plenković.

Peović se javila za povredu poslovnika i ‘omalovažavanje zastupnika’.

“Ne možete govoriti da imamo komparativno dobar rast. Niste odgovorili na podatke koje sam vam rekla. Znači imamo jedan od najmanjih rasta BDP-a u Europi. To što mi imamo rast BDP-a u odnosu na prošlu godinu ne možete uzimati kao nikakav uspjeh. Kad govorite o plaćama, imamo prosječnu plaću na razini slovenske minimalne plaće”, istaknula je Peović. 

“Ovo je bila jedna namjerna i neprimjerena povreda poslovnika, vi ste baš išli u čistu repliku”, rekao joj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i dao joj opomenu.


Ivica R.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here