Pijete pivo svaki dan? Istraživanja pokazala da to može biti i zdravo

0
Foto: Screenshot/YouTube

Prema nedavnoj portugalskoj studiji, ispijanje jednog piva dnevno moglo bi vam pomoći u održavanju zdravlja.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, promatralo je muškarce koji su pili jednu limenku alkoholnog ili bezalkoholnog piva dnevno i zabilježilo sve njihove zdravstvene promjene, piše Daily Star.

Otkrili su da se nakon četiri tjedna poboljšala raznolikost u crijevnom mikrobiomu, što je skup mikroba koji žive u probavnom traktu.

Ovo je dobra vijest za umjerene pivopije jer je raznolikiji crijevni mikrobiom povezan sa smanjenjem broja ozbiljnih bolesti. Pritom se misli na ove bolesti:

  • multipla skleroza
  • bolesti srca
  • covid-19
  • dijabetes
  • artritis

Iako je biti trezven uvijek zdravija opcija, istraživanje baca svjetlo na to koliko bi umjereno pijenje piva moglo biti zdravije nego što se dosad mislilo.

“Postoji mnogo mitova u vezi s pivom”, kaže autorica studije dr. Ana Faria, klinička nutricionistica na Medicinskom fakultetu NOVA u Lisabonu.

Jaka belgijska piva najbolji odabir

Stručnjaci za crijevne bakterije sa Sveučilišta u Amsterdamu identificirali su jaka belgijska piva kao neke od najzdravijih opcija.

To uključuje Hoegaarden i Westmalle Tripel kao posebno moćne izvore probiotičkog kvasca. Ova su piva dva puta fermentirana u pivovari, a zatim ponovno u boci, pozitivno utječući na mikrobiom crijeva osobe

Ne želimo ljudima dati dozvolu da piju više piva. U visokim koncentracijama alkohol je loš za crijeva, ali ako pijete samo jedno pivo svaki dan, to može biti jako dobro za vas”, zaključio je dr. Eric Claassen.

Anita M