Plenković odgovorio Milanoviću: “Sve je to od jake južine, optužbe su bezobrazne, a ako kani ići u sukobe…

0
Screenshot/YouTube

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak je uoči sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu rekao da je “tirada” predsjednika RH Zorana Milanovića na temu umirovljenja vojnog brigadira Elvis Burčula i sukoba s ministrom obrane Marijem Banožićem plod “juga”.

– Kada sam jutros oko 7:30 vodio sina u školu, a kćer u vrtić, rekao sam da mi se čini da je jugo. Kažu stari Dubrovčani da tada ne treba donositi neke velike odluke.

U zadnjih godinu i pol dana nisam sudjelovao u bilo kojem napredovanju, razrješenju ili bilo kojem drugom segmentu koji se tiče časnika vojske. To su ovlasti ministra, a predsjednik ima svoje ovlasti. Ova tirada (Zorana Milanovića), koja je nastala pod utjecajem juga, ta nakupina teških optužbi je besprizorna, bezobrazna. Ako on kani ići u neke velike sukobe, to ću otresti od revera.

Neka to riješi s ministrom obrane – rekao je Plenković te dodao da je njegova vlada u zadnjih pet godina napravila puno za hrvatsku vojsku te da zbog toga ne prihvaća “dociranje” predsjednika na temu vojske.

Plenković je rekao da će na sastanku Europskog vijeća biti riječi o migracijama, suradnji u području trgovine, digitalnog društva i drugim temama, javlja N1 televizija.

– Razgovarat ćemo večeras i o situaciji u našem susjedstvu, BiH, stabilnosti, a očekuje se otvaranje pitanja vladavine prava, tj. rasprave koja se odnosi na Poljsku – rekao je premijer.

Plenković je upitan o stajalištu Hrvatske po pitanju poskupljenja energenata.

– Što se tiče kućanstava, ni cijene plina ni struje neće rasti. Ograničili smo maksimalnu cijenu benzina i dizela te primirili udar na standard građana. Ne želimo da dođe do ugroze životnog standarda kad smo osigurali preduvjete za gospodarski oporavak – rekao je premijer, a prenio N1.

O stavu Hrvatske prema situaciji u Poljskoj i potencijalnoj uskrati europskih financijskih sredstava, Plenković je rekao: “Mislim da moramo saslušati kolegu Morawieckog, uputio nam je svim dopis i elaborirao što je odlučio Ustavni sud u Poljskoj. Važno je da pokušamo ne dijeliti stavove država članica, da EU funkcionira što homogenije. I mi smo morali izmijeniti Ustav da bismo se prilagodili europskom pravnom poretku. Treba poštovati ono na što smo svi pristali ulaskom u EU.”

T. R. I

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here