Foto: Duje Radović

Danas počinje nastavak školske godine i u svakodnevni promet se vraćaju školarci.

Zimski praznici su gotovi i osnovnoškolci ponovno sjedaju u svoje klupe. Vjerujemo kako su se u ovih posljednjih nekoliko tjedana dobro odmorili i pripremili za usvajanje novih znanja i mnogobrojne aktivnosti koje ih očekuju. Većina njih ići će pješice put škole stoga je potreban pojačan oprez u prometu.

Vozači kao najodgovorniji sudionici u prometu, osobito oprezno morat će voziti u blizini škola, vrtića te po cestama u blizini tih objekata. Bilo da se vozite u autu ili na motoru, ograničenje vožnje u tim zonama iznosi 40 km/h. Prilikom bilo kojih radnji u prometu pripazite upravo na djecu, te im nemojte oduzimati prednost prolaska na raskrižjima. Pogotovo je potrebno obratiti pozornost na najmlađe, budući da će većina njih biti neusredotočena i zaigrana kao da su još na odmoru.

Nepropisno parkiranje, u zonama škola i vrtića, uvelike smanjuje vidljivost i mogućnost pravovremenog reagiranja vozača, posebno u situacijama kada dijete neoprezno istrči na cestu. Za bolju sigurnost bitna je što veća uočljivost djece – pješaka, koja se može povećati i nošenjem svijetle odjeće ili reflektirajućih detalja, osobito u ovo doba godine, kada su dani kraći, a vrijeme češće tmurno i s oborinama.

Roditelji, prije polaska u školu, osobito učenicima nižih razreda, ponovite kako se pravilno ponaša u prometu, prođite s njima put do škole, upozorite ih na najopasnija mjesta te ih podsjetite na najznačajnija prometna pravila.

Ovo su samo neka od njih:
•    Nikad ne pretrčavajte cestu!
•    Ne ometajte kretanje vozila!
•    Hodajte pažljivo!
•    Nikad ne izlazite na cestu između parkiranih automobila!
•    Hodajte nogostupom ili pješačkom stazom!
•    Cestu prelazite samo po zebri!
•    Cestu prelazite na znak zelenog svjetla ili na znak policajca!
•    Uvijek pogledajte lijevo pa desno, a cestu prelazite samo ako u blizini nema vozila!

Još jedno vrlo značajno pravilo odnosi se na roditelje, kad vozite svog predškolca ili školarca u školu ili vrtić, ne zaboravite ih vezati u sjedalici na stražnjem sjedalu (do 135 cm visine), samostalno na stražnjem sjedalu (od 135 do 150 cm visine) ili na prednjem sjedalu ako su viša od 150 cm.

Pozivamo sve sudionike da se odgovorno ponašaju u prometu te da ne ugrožavaju druge, pogotovo djecu, a sve kako bi bili sigurniji i zaštićeniji.