Pomagaj brate Šojgu: Šef Wagner grupe u strahu od pada u ukrainski kotao cvili i moli pomoć

0
Foto: Twitter

Još od ljeta traje velika bitka za Bahmut. U vrijeme velike ukrajinske protuofenzive u kojoj je oslobođena okolica Harkiva, što se dogodilo krajem ljeta, Bahmut je slovio kao jedino mjesto na bojištu gdje Rusi napreduju. Tada se govorilo o izglednom padu grada. Više od pola godine nakon toga Bahmut još nije pao. Posljednjih tjedana se u više navrata govorilo o izglednom padu Bahmuta, ali to se još nije dogodilo. Dapače, vijesti s tog fronta su zadnjih dana utihnule.

Prigožin pisao Šojguu

No, daleko od toga da je na bojištu tiho, tamo se i dalje vodi žestoka bitka. Posljednjih tjedana pisalo se o dosta narušenim odnosima na relaciji Wagner – regularna vojska, odnosno na relaciji Prigožin – vlast u Kremlju. U tom kontekstu vrijedi primijetiti da je Jevgenij Prigožin, osnivač i šef Wagnera, pisao ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu. Pismo je objavio na Telegramu.

U pismu Prigožin piše kako vagnerovci drže 70 posto Bahmuta. S obzirom na to da je Prigožin u više navrata prošlih tjedana najavljivao kraj bitke i “oslobođenje grada”, kako on to zove, pitanje je koliko se njemu može vjerovati. “Situacija je teška, jako teška, neprijatelji se bore za svaki metar”, kaže Prigožin. To je, nesumnjivo, istina.

Foto: Twitter

Ono što posebno vrijedi istaknuti je da je Prigožin pozvao Šojgua da provede mjere kako bi se prevenirala potencijalna ukrajinska ofenziva krajem ožujka ili početkom travnja te spriječilo opkoljavanje vagnerovaca u Bahmutu. Iz toga se možda mogu zaključiti dvije stvari, ako ne i više njih: da Prigožin ne vjeruje da su Bahmut i okolica dovoljno učvršćeni i sigurni da odbiju moguću ofenzivu te da Prigožin ne vjeruje dovoljno postrojbama oko grada.

ivica r.