Foto: Twitter - Ukrainian Squad

Dok kineski predsjednik Xi Jinping i njegov ruski domaćin Vladimir Putin razmjenjuju komplimente tijekom trodnevnog posjeta kineskog vođe Moskvi, borbe kod Bahmuta i Avdiivke ne jenjavaju. Ruske snage, predvođene snagama zloglasne privatne plaćeničke vojske Wagner, na tom bojištu već više od 9 mjeseci pokušavaju okupirati grad koji se općenito ne smatra strateški bitnim u smislu da bi kontrola nad njim bitno odredila tijek rata.

Kako javlja američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u svom najnovijem izvješću u ponedjeljak navečer, ruske snage ostvarile su tek neznatne uspjehe u i oko Bahmuta, dok istovremeno stižu izvješća o povećanju tempa ruskih operacija južnije, oko gradića Avdiivka. Ruske su snage, kako se navodi, vjerojatno dodatno napredovale u jugozapadnom i sjevernom dijelu grada, kao i sjeverozapadno od grada između mjesta Bohdanivke i Hromova.

Kad je situacija na bojištu Bahmuta u pitanju, britanski The Guardian javio je da geolocirane snimke objavljene u nedjelju pokazuju kako ukrajinske snage odbijaju ruske napade u jugozapadnom Bahmutu, dok je The Telegraph u međuvremenu prenio informacije zapadnih analitičara da su ukrajinske snage čak pokrenule protunapad na tom dijelu bojišta kako bi potisnule Ruse od posljednje preostale opskrbne rute do opkoljenog grada.

Navodi se kako se čini da geolocirane snimke na društvenim mrežama prikazuju snage Kijeva na položaju koji su prije držali plaćenici grupe Wagner povezane u naselju Ivanovske, oko 6 i pol kilometara od središta grada. U napadu ukrajinskih snaga Rusi su potisnuti dalje od autoceste T0504, koja se naziva “autocestom života” zbog svoje važnosti za ukrajinske vojnike u Bahmutu.

Ruski blogeri zabrinuti, ISW: To je kulminacija ofenzive

Ovaj ukrajinski protunapad dolazi u trenucima kada proratni ruski vojni blogeri izražavaju zabrinutost u vezi sposobnosti snaga Kremlja da se odupru neposrednoj ofenzivi Ukrajine. Naime, ruski su izvori nagađali o tome hoće li se Kijev pripremati da pokrene ofenzivu jugozapadno od Bahmuta nakon što se pojavila video snimka kolone ukrajinskih oklopnih vozila duž autoceste oko 20 kilometara od ovog grada u istočnoj ukrajinskog regiji Doneck.

U ISW-u procjenjuju da se cjelokupna, dugo najavljivana i sa strepnjom očekivana ruska proljetna ofenziva vjerojatno približava kulminaciji, dok ruske snage vjerojatno intenziviraju napore kako bi postigle barem neznatne dobitke prije nego što izgube inicijativu na ukrajinskom bojištu.

Pojavila se i snimka protunapada koja prikazuje ukrajinske snage u blizini kanala rijeke Siverski Donec. “Rastuće ruske rasprave o neposrednoj ukrajinskoj protuofenzivi u području Bahmuta sugeriraju da su ruski izvori sve nesigurniji u pogledu sposobnosti ruske vojske da održi inicijativu oko Bahmuta”, navodi, pak, ISW u svojoj posljednjoj procjeni stanja na bojištu.

Rusija već tjednima pokušava opkoliti ukrajinske branitelje u ovoj najdužoj bici u ratu. Kijev je, protivno savjetu zapadnih saveznika, odbio predati grad koji je od male strateške važnosti, ali sada ima golem simbolički značaj.

Avdiivka bi mogla biti novi Bahmut

U međuvremenu, ukrajinski Glavni stožer izvijestio je u nedjelju da su ruske vojne snage krenule u napad prema Berdičiju, mjestu koje se nalazi 10 kilometara sjeverozapadno od Avdiivke, što ukazuje na to da su ruske snage vjerojatno napredovale zapadno od Krasnohorivka – 9 kilometara sjeverno od Avdiivke – i zauzele Stepove, koja se nalazi odmah zapadno od Krasnohorivke.

Ruske snage, kako navodi ISW, vjerojatno pojačavaju tempo operacija sjeverno od Avdiivke u nastojanju da postave uvjete za dovođenje naselja u okruženje te su navodno angažirale veći broj zrakoplovnih jedinica u tom području kako bi podržale te operacije.

Gradonačelnik Avdiivke Vitali Barabaš rekao je u ponedjeljak za agenciju AFP da ruske snage u sve većoj mjeri koriste projektile Kh-59, Kh-101, Kh-555 i S-300 u području Avdiivke. Glasnogovornik ukrajinske vojske izjavio je da su ruske snage od nedjelje izgubile oko tri postrojbe – vjerojatno se misli na pješaštvo – u napadima na Avdiivku. ISW je ranije izvijestio da je ovaj ubrzani tempo ruskih operacija u području Avdiivke navodno doveo do velikih gubitaka te da je vjerojatno pogrešan pokušaj da se ukrajinske snage povuku s drugih područja fronte.

Analitičari think tanka također navode kako nije primijećeno da ruske snage raspoređuju znatnu borbenu snagu duž periferije grada Donecka te da je malo vjerojatno da će ruske snage moći na dulji vremenski rok izdržati ovaj pojačani tempo svojih djelovanja.

Dodaje se bi se žestoka, iscrpljujuća bitka koja se vodi oko Bahmuta mogla ponoviti u Avdiivki, gdje su snage Kremlja napredovale uglavnom zahvaljujući naporima lokalnog stanovništva koje poznaje teren.

Ukrajinci se nadaju obratu situacije

Ukrajinske trupe na terenu vjeruju da će se situacija okrenuti u njihovu korist, ako uspiju zadržati položaje do kraja mjeseca, jer ruski agresor iscrpljuje svoje ofenzivne sposobnosti u neuspješnom napadu. “Neprijatelj neprestano pokušava opkoliti grad Avdiivku. Slažem se sa svojim kolegama iz Ujedinjene Kraljevine da bi Avdiivka uskoro mogla postati drugi Bakhmut – to je istina”, izjavio je Oleksi Dmitraškivski, glasnogovornik tamošnjih ukrajinskih vojnih snaga, za ukrajinsku televiziju u ponedjeljak.

Rusija “trpi prilično ozbiljne gubitke”, dodao je, sugerirajući da su snage Kremlja izgubile “tri satnije”, odnosno čak 450 vojnika. Moskva je nedavno odustala od frontalnih napada u pokušaju da okruži ukrajinske trupe u Avdiivki, odsjekavši ih od vitalne opskrbe. Ruske snage se u svojim djelovanjima na tom bojištu navodno velikim dijelom oslanjaju na napade tzv. ljudskim valovima. “Postižu uspjeh jer napadaju u valovima – prvo ide ‘topovsko meso‘, a zatim profesionalci idu iza njih, specijalne postrojbe koje pokušavaju gađati naše vatrene linije”, rekao je bojnik Maksim Morozov za CNN.

Ukrajina je odgovorila na sve težu situaciju prebacivanjem streljiva u grad, koji se nalazi sjeverno od Donecka, u slučaju da ruske snage probiju linije obrane. Ranije su britanski vojni dužnosnici izjavili da je Kremlj ostvario tek “puzeće uspjehe” oko tvornice koksa i kemikalija u Avdiivki u pokušaju da zauzme grad, koji se ranije smatrao ključnom metom planova invazije Moskve.

Ipak, ostaje mogućnost da bi rusko napredovanje moglo potaknuti Kijev da povuče svoje snage iz Bahmuta ili Avdiivke, možda čak i oba bojišta, iako se ni jedno ni drugo u ovom trenutku, kako ističe ISW, ne čini vjerojatnim.

Nedoumice u vezi Wagnera
Situacija je vrlo dinamična i kada se radi o skupini Wagner i njezinom šefu Jevgeniju Prigožinu, u svjetlu napisa u zapadnim medijima u posljednje vrijeme da krugovi u Kremlju navodno rade na tome da marginaliziraju ovu skupinu i njezinog šefa. Kako navodi ISW u posljednjem izvješću, čini se da Prigožin uspijeva održati snažnu političku moć i regionalne veze unutar Rusije, unatoč pokušajima nekih dužnosnika da se distanciraju od Wagnera. Šef skupine je u ponedjeljak tvrdio da je guverner Krasnodarskog Kraja Venjamin Kondratjev osobno pozvao predstavnika Wagnera u Krasnodarski Kraj te poništio lokalne odbijenice da se pokopa plaćenike grupe Wagner te obavijestio predstavnika da se skupina neće suočavati s daljnjim preprekama u pokapanju svojih poginulih boraca. Prigožin je ranije tvrdio da su vlasti u Gorjači Ključu, u Krasnodarskom Kraju, prekršile dogovor o pokopu pripadnika skupine Wagner.

Službenik u Gorjači Ključu je predstavniku Wagnera rekao da mu je Kondratjev oduzeo ovlasti za suradnju s Wagnerom, što je ISW ocijenio kao pokazatelj slabljenja veza između Prigožina i regionalnih dužnosnika. No, Prigožinova sposobnost da izravno dopre do Kondratjeva i riješi situaciju, navodi sada ISW, ukazuje na to da je njegov utjecaj u toj pokrajini i dalje jak. Prvotno odbijanje dužnosnika da pokopaju Wagnerove plaćenike i tekući sukobi između Prigožina i dužnosnika iz Sankt Peterburga u vezi ukopa poginulih priipadnika grupe Wagner ukazuju na to da se neke lokalne i regionalne vlasti ipak žele distancirati od Wagnera.

Ruske vlasti, kako se navodi, vjerojatno nisu sigurne na koji način redefinirati novu ulogu Wagnera nakon prekomjernog proširenja Wagnerovih resursa i podrške. Teški gubici Wagnerovih snaga kod Bahmuta vjerojatno će prisiliti Prigožina i ruske dužnosnike da preispitaju ulogu skupine, dok šef skupine istovremeno radi na obnovi svojih snaga. Više informativnih izvora izvijestilo je u ponedjeljak da čelnik ruske političke stranke “Pravedna Rusija, Sergej Mironov, javno zagovara legalizaciju privatnih vojnih tvrtki, poput Wagnera, te je predložio da rusko Ministarstvo obrane preuzme nadzor nad njima, što bi vjerojatno predstavljalo veliko ograničenje Prigožinove trenutačne pozicije i sloboda u djelovanju kao financijera Wagnera.

Jedan vojni bloger blizak vojnoj tvrtki u nedjelju je optužio rusko Ministarstvo obrane kako sabotira napore Wagnera da popuni svoje redove u Ukrajini borcima iz inozemstva otkazivanjem vojnih transportnih letova. Ukoliko je to točno, navodi ISW, to bi sugeriralo da rusko ministarstvo pokušava spriječiti grupu Wagner da povrati politički utjecaj i obnovi svoje vojne sposobnosti. Istovremeno, čini se da Prigožin koristi svaku priliku da poveća svoju medijsku relevantnost te vidljivost Wagnera.