Preminuo hrvatski branitelj Antun Ivanković, nikad nije prestao tragati za počiniteljima ratnih zločina…

0
Izvor; Facebook

Nakon duge i teške bolesti, danas je preminuo Antun Ivanković iz Tovarnika.

Antun je bio hrvatski branitelj, pripadnik vukovarske 4. bojne 3. GBR ZNG-a, i predsjednik tovarničke udruge “Dr. Ante Starčević” putem koje je, osim brojnih domoljubnih projekata, vrlo intenzivno tragao za počiniteljima zločina u njegovu mjestu, te koji je uložio sve svoje napore da se počinitelji kazne.

Pokojni Ivanković odlikovan je nagradom za životno djelo zbog iznimnog doprinosa razvitku i ugledu općine Tovarnik u području kulture i zaštiti ljudskih prava.

Cijeli život podredio borbi za pravdu

Antun Ivanković je (ko)autor i nakladnik nekoliko knjiga i producent niza dokumentarnih filmova, među kojima su, primjerice, roman i film o tovarničkom župniku, vlč. Buriku, ubijenom u agresiji na to selo u Srijemu, kao i o iločkom svećeniku iz ratnog vremena, fra Flavijanu Šolcu, filmovi o Gospi Ilačkoj, o stradanju Lovasa 1991., kao i Berka, film o vukovarskim braniteljima Ivanu Anđeliću – Doktoru i francuskom dragovoljcu Jeanu Michelu Nicolieru.

Nakladnik je i više zbornika, poštanske marke s likom vlč. Burika, monografije o Župi Tovarnik i, između ostaloga, pokretač memorijalne utrke Vukovar – Tovarnik, kao i niza humanitarnih projekata, javlja portal Dnevno.hr

Ivica R.