Ako ste već na dijeti ili se još dvoumite, ovo su mitovi u koje ne smijete vjerovati želite li smršavjeti.

Detoksikacijom do gubitka kilograma

Mnogi se odlučuju nekoliko dana postiti, odnosno piti samo tekućinu i jesti juhe kako bi očistili organizam. No, nema dokaza da detoksikacija uistinu pomaže. Zdravo tijelo sposobno je ukloniti toksine kroz bubrege, jetra, kožu pa čak i pluća.

Veganska prehrana garantira mršavljenje

Istina je da je prehrana bogata povrćem zdrava, no to ne mora uvijek biti tako. Izbacivanjem mesa i mliječnih proizvoda gubite ključne nutrijente poput kalcija, vitamina D, željeza, cinka i omega 3 masnih kiselina. Važno je kako pripremate obroke, a mnoga veganska hrana sadrži zaslađivače ili se priprema na ulju.

Masnoća je loša

Pržena hrana je nezdrava, no postoje masnoće koje su prijeko potrebne vašem organizmu. Masnoća je potrebna tijelu kako bi apsorbiralo važne nutrijente poput vitamina A, D, E i K. Najzdravija je masnoća iz plave ribe ili pak orašastih plodova, a za kuhanje koristite maslinovo ili kokosovo ulje.

Ugljikohidrati debljaju

Oni su važan dio zdrave prehrane i tijelo ih treba kako bi proizvodilo energiju. Birajte zdrave ugljikohidrate poput kruha i tjestenine s cjelovitim žitaricama, smeđu rižu, bulgur i sl. Oni se sporije razgrađuju u tijelu pa ćete se duže osjećati sitima.

Gluten je loš

Gluten šteti ljudima koji imaju intoleranciju na njega, no osobama koje ga dobro podnose može biti od velike koristi. Stručnjaci vjeruju kako unošenjem glutena smanjujete želju za slatkom hranom.

Dijetalna pića su zdrava

Zaslađena su umjetnim zaslađivačima koji su kancerogeni. Osim toga, umjetni zaslađivači ne utažuju želju za slatkim već potiču hormone za osjećaj gladi.

Kasni obroci debljaju

Metabolizam se usporava tijekom noći, no zato što spavate ne znači da on prestaje raditi. Tijelu je potrebna hrana koju će probavljati dok spavate. Naravno, navečer ne jedite masnu i prženu hranu, odlučite se za laganije večere bez imalo grižnje savjesti, preporučuje vecernji.hr