Jedna od najzanimljivijih nogometnih tema u ovom pripremnom periodu svakako je priča drugoligaša Dugopolje. Jesen su završili na diobi drugog i trećeg mjesta, a s obzirom da prvoplasirani Dinamo II ne može u viši rang, jasno je da su Dugopoljci možda i glavni kandidati za Prvu ligu.

No, situacija je sve samo ne jednostavna. Osijek je jučer i službeno zatražio natrag trojicu igrača koje im je na ljeto ustupio. Uz Benjamina Ždinjaka, tu su Josip Špoljarić koji je jesenas zabio šest golova, te Mihael Klepač koji je četiri puta tresao protivničke mreže. Dugopolje nikad nije imalo potpisanu suradnju s Osječanima, ali gajili su dobre odnose, no nakon Skupštine HNS-a u kojoj je prvi čovjek kluba Jure Bosančić, zajedno s vodstvom Hajduka, napustio skup pristaša Šukera/Mamića, očito je da su se okolnosti promijenile.

Hajduk i Dugopolje su se bitno približili, bez obzira na to što ni oni nemaju formalno potpisanu suradnju. No, sada je vrijeme kada treba vući konkretne poteze i jasno odrediti strateške ciljeve jer HNS je najskloniji Dalićevu Varaždinu (imaju pet bodova manje od Dugopolja) i nekako, bez obzira na trenutni plasman, svi baš njih vide u najvišem rangu.

A Dugopolje? Klub trenutno troši oko 3,3 milijuna godišnje, a za Prvu ligu se računa da bi im trebalo barem 7,5 milijuna. Općina u prvoligaškoj priči ne bi mogla pokriti niti pola troškova, a kad uzmemo u obzir još eventualne sponzore, te par punih stadiona (po dva puta protiv Hajduka i Dinama), svejedno se dolazi do zaključka da su Dugopoljci ‘prekratki’ za najviši rang. Osim…

E to je sad aktualna tema. Dugopoljci žele Jandreka, Šehića, Gruicu, Denija Jurića… Naravno da nije svima atraktivno ići igrati 2. HNL, ali upravo su u Dugopolju za seniorski nogomet sazreli Franko Andrijašević, Mijo Caktaš i Jure Obšivač, koje je povukao Hajduk, s tim da su Caktaš i Andrijašević doslovce odmah na Poljudu postali standardni.

Kapetan Dugopolja Stanko Jurić bi trebao početi pripreme s prvom momčadi Hajduka, pa valja vidjeti hoće li se dopasti treneru Željku Kopiću. Bez njega bi Dugopolje ukupno bilo oslabljeno, bez obzira na angažman Kaje Rogulja i Ive Valentina Tomaša.

Što se Hajduka tiče, ovdje jasno treba napomenuti da približavanje ‘bijelih’ i Dugopolja ne treba asocirati na Lokomotivu. Ne zaboravimo da je baš Hajduk II jesenas na Poljudu svladao Dugopolje (1:0) bez obzira na kvalitetne odnose dva kluba.

U kontekstu ove priče valja spomenuti prvenstvo iz 2004. godine. Dinamo je tri kola prije kraja bio prvi, Hajduku je trebao neki njegov kiks do kraja da bi došao do titule. Tada je momčad iz Maksimira zaustavljena u Zadru (a gdje bi drugdje!?). U današnjim okolnostima ne postoji klub u HNL-u koji bi se poput Zadra iz tog vremena do kraja srčano borio protiv Dinama (ostalo je 1:1, ali to je Hajduku bilo dovoljno).  Zadrani su nažalost danas u 3. HNL, a Dugopolje je dalmatinska momčad koja je najbliže elitnom rangu.

Dugopoljci imaju adekvatan stadion za Prvu ligu, a tijekom zimske stanke će definitivno prelomiti napadaju li 1. HNL ili povlače ručnu. Pred nama je u svakom slučaju jako interesantan period u kojemu ćemo dobiti odgovor na ovu temu…