U Dugopolju se sljedeći tjedan organizira Seminar pučkog pjevanja na temu hrvatske korizmene tradicije. Susret će biti održan tijekom vikenda 17. i 18. ožujka 2018. godine, a pod vodstvom vrsnog etnomuzikologa, vokalnog pedagoga i dirigenta  dr. sc. Joška Ćalete, koji je pored svega što jest, prvi i nedostižni voditelj koji je korizmene koncerte postavio s državnim folklornim ansamblom LADO.

Seminar je namijenjen prvenstveno voditeljima i članovima folklornih skupina, vokalnih ansambala te (crkvenih) zborova, pedagoškim djelatnicima, glazbenim pedagozima i svim osobama koje živo zanima izvođačka glazbena praksa hrvatske vokalne tradicijske kulture, bez obzira na količinu prethodnog iskustva.

Ovaj dvodnevni susret bit će ostvaren u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i KUD-a “Pleter” Dugopolje, uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Općine Dugopolje. Uz dr. sc. Joška Ćaletu, seminar će voditi i asistent Davor Capković (muške klape Petrada, Bošket; VA Angeluš; ženske klape: Armorin, Ćakulone). Napomenimo kako je Hrvatski sabor kulture krovni savez svih amaterskih udruga iz područja kulture i umjetnosti koji broji čak 900 udruga i 80.000 članova s područja RH.

Kako smo rekli seminar će se održavati u subotu 17. ožujka i nedjelju 18. ožujka. Program prvog dana seminara bit će održan u prostorijama Osnovne škole u Dugopolju, (Stepinčeva ul. 4), dok će se drugog dana program seminara održati u prostorijama Doma kulture u Dugopolju (Trg Franje Tuđmana 1). Nakon održanog seminara, sudionici će dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Na kraju drugog dana (18. ožujka) rezultate zajedničkog rada sudionici će predstaviti na tradicionalnom korizmenom koncertu u crkvi sv. Mihovila u Dugopolju s početkom u 18 sati.

Prijave se zaprimaju do četvrtka

Za prijavu na seminar potrebno je ispuniti priloženu prijavnicu i poslati je elektronskom poštom na e-mail: glazba@hrsk.hr i/ili faksom na broj 01/4621738, najkasnije do 15.3.2018.

Za sve članice Hrvatskog sabora kulture i njihove članove seminar je BESPLATAN. Sudionici Seminara iz udruga koje nisu članice Hrvatskog sabora kulture dužni su najkasnije do 15.3.2018. uplatiti KOTIZACIJU u iznosu od 250,00 kn (detalje o uplati pogledajte u programu koji se nalazi u prilogu). Potvrdu o uplati potrebno je poslati faksom (01/4621738) ili mailom (glazba@hrsk.hr).

Polaznici iz udaljenih destinacija imaju mogućnost besplatnog smještaja u Vatrogasnom domu u Dugopolju (višekrevetne spavaonice). Ukoliko želite iskoristiti ponuđenu mogućnost, potrebno je navesti u prijavnici.

[maxbutton id=”2″ ] [maxbutton id=”1″ ]

Joško Ćaleta, dr. sc. etnomuzikolog, glazbeni pedagog, kompozitor, glazbeni producent i dirigent (Trogir, 1964.). Diplomirao je glazbenu kulturu na Muzičkoj akademiji u Splitu, magistrirao etnomuzikologiju na University of British Columbia u Vancouveru (Kanada) te doktorirao etnomuzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (2012.).

Od 1997. znanstveni je suradnik na Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Sudionik je četrdesetak međunarodnih skupova vezanih uz temu tradicijske glazbe i plesa, a autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka objavljenim u uglednim svjetskim i domaćim publikacijama kao i producent niza značajnih nosača zvuka hrvatske tradicijske glazbe i klapskog pjevanja. Član je stručnih, savjetodavnih i ocjenjivačkih komisija, smotri i festivala diljem Hrvatske (Međunarodna smotra folklora, Pasionska baština, Zagreb, Smotra folklora Dalmacije, Metković, Aklapela Dubrovnik).

Teme koje istražuje uglavnom su vezane uz vokalnu glazbenu tradiciju, svjetovnu i sakralnu, dalmatinskog priobalja, otoka i zaleđa.

Pogledajte kako su pripreme tekle prošle godine na Seminaru održanom u Drnišu:

https://www.facebook.com/neuma.drnis/videos/10154844043059473/