13 C
Split

Prometu stigla prva pošiljka novih autobusa

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

Split će do idućeg blagdana Svetog Duje dobiti 52 nova gradska autobusa. Vrijedni su 110 milijuna kuna, od čega je 105 milijuna nepovratnog novca. Prva pošiljka od 14 autobusa već je u garažama, slijedi tehnički pregled i registracija, a zatim i prva vožnja.

Za svaki novi autobus, jedan stari mora biti uništen, a trenutno se uništavaju oni izvan uporabe. Za mjesec dana krenut će uništavanje i onih autobusa koji i danas prevoze Splićane. Cilj projekta je da se stari autobusi zamjenjuju novima. Znači, koliko se novih nabavi, toliko se starih mora rashodovati. Vozila se moraju uništiti, baciti u otpad.

Prva pošiljka stigla

Prva pošiljka od 14 novih autobusa je stigla, potkraj kolovoza stiže ih još 20, pa iduće godine još 18. Ukupno 52 nova vozila! Time će se starost voznog parka s 14 godina, smanjiti na sedam. 

“Trenutno stanje nije dobro, a koliko vidim, bit će puno bolje. Samo, na žalost s tim se puno kasni, to je po meni trebalo prije napraviti. Ovo što smo dobili iz Europskih fondova je super”, kazao je Živko Petričević, voditelj Stanice za ispravnost vozila.

Najbolja marka je nova marka, kažu vozači koji s nestrpljenjem čekaju prvu vožnju. 

“Za Promet je velika stvar zato što nemamo dovoljno vozila, a sve što je bilo, to je dotrajalo i sad se zamijenilo novim vozilima. Mislim da će se poboljšati stanje i putnicima i nama”, rekao je vozač autobusa Vjeko Purko.

Autobusi pod videonadzorom

Zbog sve češćih napada na vozače novi će autobusi od travnja dobiti i kamere. 

“U odnosu na stare su niskopodni, niskoulazni, imaju rampu za pristup invalidnim osobama, prostor za smještaj invalidskih kolica i dječjih kolica, mame sa bebama,
klimatizirani su, svi imaju antivandalske kabine”, pojašnjava Ante Zovko, pomoćnik direktora Prometa.

Znače li novi autobusi i novu, odnosno višu cijenu karte, iz Prometa nisu željeli komentirati. No, s druge strane Splićani kažu kako trenutni vozni park nije nimalo
reprezentativan. Svi zajedno na gradske ulice krenut će početkom rujna nakon obavljenog tehničkog pregleda i registracije. 

Napad na vozača

Splitskim vozačima autobusa nije lako. Danas svi govore o vozaču koji nije htio krenuti dok se netko nije ustao trudnici, a jučer je jedan vozač završio u bolnici jer je putnika tražio kartu.

Hrvoje Mlikota iz Sindikata vozača i prometnih radnika u Prometu za RTL je kazao kako je napadnuti vozač pod vidnim stresom. 

“Nikada nije lako pretrpjeti takav oblik fizičkog, ali ni verbalnog nasilja. Ono što je nužno je da trebamo ići prema izmjenama Kaznenog zakona. Mi smo već pisali Vladi, a prije desetak dana dobili smo podršku i dogradonačelnika Splita Nina Vele koji je rekao da će podržati naš zahtjev i s političke i osobne strane”, kazao je Mlikota.

Osvrnuo se na nedavni događaj iz Belgije kada je napadač na autobus osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog gađanja vozila u pokretu.

“Hrvatska treba težiti onome što imaju razvijene zemlje”, zaključio je Mlikota gostujući u emisiji RTL Danas.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Povrat poreza stiže ranije nego inače, prve isplate sjedaju na račune već 10. svibnja

POVRAT POREZA ranije se isplaćivao u kolovozu, a lani je iznimno kao socijalna mjera pomaknuta na lipanj, dok ove...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img