|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Uz drugu svijeću adventa dva proroka govore o Božjem dolasku. Izaija, glasom srca: Gospodin Bog dolazi u moći, mišicom svojom vlada! Odmah pojašnjava da se Božja snaga očituje u nježnosti i blagosti koja sve okuplja i štiti: Kao pastir pase stado svoje, rukama ga svojim sakuplja, jaganjce nosi u naručju, a dojilicama otpočinut daje. Došašće i Božić poziv su čovjeku i svijetu da je i svaki od nas najjači upravo snagom ljubavi i nježnosti.

Drugi je prorok Ivan Krstitelj: Nakon mene dolazi jači od mene. On će vas krstiti snagom Duha Svetoga.

Oba proroka koriste isti glagol u vječnom prezentu: Bog dolazi, dolazi u sva stoljeća i u naša srdaca. Dolazi kao sjemenka koja naraste u stablo, kao kvasac koji uzdiže tijesto, kao životna snaga našem životu (2 Kor 2, 16). Netko je sposoban vidjeti odsjaj neba na kapljici rose, a prorok vidi putove Božje i na prašnjavim stazama naših lutanja. Podsjeća i nas da Bog dolazi u vrijeme i prostor, u stvari i poslove s kojima se susrećemo svakodnevno, na vrata naše kuće, u sva naša buđenja.

Evanđelist Marko započinje svoje izvješće riječima: Početak evanđelja Isusa Krista. Još jedan početak, još jedno došašće. Uvijek je moguć novi početak. Pa i tamo gdje je život zatvoren, može se započeti i otvoriti budućnosti. Pitanje je samo kako smoći snage. Najbolje je započeti s nekom dobrom viješću. Samo se od sretnih vijesti živi, planira i međusobno povezuje. Nikada se ne može počet graditi na gorčini, na beznađu, na zloći koja opsjeda. Ako se i dogodilo nešto loše i žalosno, dobra vijest dolazi kao oprost. Ona pere i čisti sve tamne kutove srca.

Tražimo li puta svjetlom došašća? Početak je u Radosnoj vijesti koja je osoba – Isus Krist. On je objava Božje nježnosti. Svojim rukama dotiče život tamo gdje najviše boli. Njegovo je evanđelje riječ, svjetlo i snaga za bolji život koji je svakomu moguć. To dobro dolazi s Bogom koji nam se primiče da bude s nama i u nama blizak kao disanje, kao srce… On, život našemu životu.

Nakon mene dolazi jači od mene. Isus je najjači jer je jedini koji govori srcu, obraća se središtu našega ljudskog bića. Svi ostali glasovi dolaze izvana, samo njegov glas odzvanja u središtu duše. On dobro zna da je važno samo ono što čovjek osjeća u dubini svog srca. A istina koja se prihvati srcem sposobna je mijenjati ovaj svijet privida i prilagođavanja, isprika i izgovora.Dolazi onaj koji je jači. Kraljevstvo Božje ne umanjuju prolazne moći ekonomije, tržišta, novca. Dapače, svijet je bliži Bogu danas, nego što je bio prije. To pokazuje svijest o vrijednosti slobode, društvena odgovornost, skrb za invalide, briga za okoliš… Jesmo li budni, da usput ne izgubimo sami sebe? Ima li ulja u svijeći naše ljubavi?

Radosna vijest evanđelja poruka je koja u sebi nosi dobru budućnost za svijet jer nam je Bog uvijek sve bliže. Blizak kao zagrljaj, život našem životu.