13 C
Split

Propovijed: 2. vazmena nedjelja

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Je li nedjelja prvi ili zadnji dan u tjednu? … i zašto tjedan ima sedam dana?

Po slici biblijskog opisa stvaranja u šest dana, u Starom su Zavjetu Židovi 7. dan (šabat) posvećivali Gospodinu u zajedničkoj molitvi i odmoru od teških poslova.

Uskrsnuli Isus apostolima se javlja tijekom 40 dana od Uskrsa pa do Uzašašća Ocu … redovito prvoga dana u tjednu, koji mi zovemo nedjelja, pa u crkvi slavimo otajstvo Kristova uskrsnuća, molimo i pjevamo, odmaramo se i posjećujemo prijatelje. Tako su kršćani pomakli Dan Gospodnji sa subote, koja je bila 7. ili zadnji dan … na nedjelju, 1. dan u tjednu.

Tko čuva nedjelju – nedjelja će sačuvati njega, obiteljsko zajedništvo i ljudsko dostojanstvo.

BOŽJE MILOSRĐE

Već 15 godina prve nedjelje po Uskrsu slavimo blagdan Božanskog Milosrđa, koji je proglasio papa Ivan Pavao II. Mnogi su razlozi za to…

Prvi nalazimo u današnjem evanđelju kad se uskrsli Isus ukazuje apostolima, daruje im mir i povjerava zadaću da opraštaju grijehe i navješćuju pomirenje s Bogom. A to je upravo Božje milosrđe koje je Isus na dugo i široko svjedočio među ljudima, u svom prolazu ovom zemljom: nepokretnom čovjeku, prije ozdravljenja, kaže: Sinko, oprošteni su ti grijesi tvoji… Nazočni su se iznenadili jer grijehe može opraštati samo Bog… a Isus i jest Bog, pa zato i oprašta tako velikodušno.

Apostolima je pripovijedao o Bogu kao dobrom pastiru koji traži izgubljenu ovcu…

i o dobrom ocu koji oprašta rasipnom sinu i raduje se njegovu povratku.

Isus naučava milosrđe u molitvi Oče naš … otpusti nam duke naše – kako i mi otpuštamo dužnicima…

Poučava Petra: Treba opraštati ne samo 7 puta, nego 70 puta 7 … a to znači uvijek.

S križa moli Oca nebeskog za svoje mučitelje: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine.

Nakon uskrsnuća svojoj Crkvi nalaže da naviješta, živi, slavi i širi milosrđe Božje: Kad smo milosrdni, onda smo slični Bogu i svi će po tome znati da smo kršćani, tj. Kristovi učenici.

Drugi razlog za današnji blagdan Božanskog milosrđa vezan je za Isusovo objavljenje jednoj običnoj redovnici, sestri Faustini… Htio je da štujemo sliku koju će ona nacrtati, po onome što vidi kad gleda Njega; da slavimo ovaj blagdan baš u nedjelju nakon Uskrsa; da molimo Krunicu Božjeg milosrđa…

Koliko je Božje milosrđe? Kad bi 99 puta uradio ispravno, a samo jednom pogriješio – ljudi bi te zbog jedne pogreške ukorili i zaboravili dobročinstvo: Takvi su ljudi!

A kad bi 99 puta pogriješio, a samo jednom se ispravno pokajao – Bog bi 99 pogrešaka oprostio. Takav je naš Bog!

APOSTOL TOMA

Ne razumije – ali ostaje. Traži uvjerljive znakove – ali ne smatra sebe boljim.

Ostao je – i dobro je učinio. Učitelj se ponovno vraća nakon osam dana – kao da traži baš njega. Evo ga – evo Uskrsloga! Polako – ozbiljno – dostojanstveno. Nasmiješen – zrači božanskom snagom. Ostali su ga prepoznali – srca im gore od radosti. A Toma – još je ranjen sumnjama. Gleda ga – i ne zna što bi. Prilazi mu učitelj – pruža mu znakove, probodene ruke i rebro: Toma, znam da si patio – i ja sam mnogu muku podnio, pogledaj. Toma je zadrhtao: Gospodin moj i Bog moj! A njegov bijes, bol, strah, razočaranje – sve se topi kao snijeg na suncu.

Sveti Toma, zaštitniče zanesenih koji hitaju srcem preko svih prepreka … i vjeruju ovom Kristu, pomogni svima koji su iskusili što je to sumnja, što strah, a što promašeni život. Hrabri ih da pred žrtvom i bijesom nema predaje … jer milosrdni Učitelj ljubi i traži svaku dušu, kao što je našao i tebe.

Božje je milosrđe konop, dug i čvrst … nikada nije kasno da se uhvatimo za njega.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

Splićanka banku oštetila za više od 8 milijuna kuna, suprug joj pomagao u svemu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv troje državljana...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img