Propovijed: 3. nedjelja u godini

Must Read
I.R.https://dugopolje.org
Najnovije vijesti, zanimljivosti i događanja iz općine Dugopolje, Hrvatske i svijeta

|PROPOVIJED: don Ivan Ćubelić, župnik

Evanđelje ove nedjelje opisuje početak Isusova javnog djelovanja. Čujemo riječi njegova prvog nastupa u kojima naviješta: Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima… Duh Gospodnji posla me siromasima, slijepima, robovima, potlačenima…

Odmah otklanja sve sumnje o svom poslanju: On je od Boga poslan da ukloni sve što ometa potpunom procvatu čovjeka, da imamo život u punini, slobodi i radosti.

Ovo je početak svetog evanđelja po Luki. On sam kaže da je pomno ispitao i po redu napisao izvješće o događajima koji se ispuniše među nama. Luka je bio liječnik, pa je osobitu pažnju poklonio Isusu liječniku naših duša i tijela. On svoje evanđelje predaje nekom Teofilu, čije ime označuje svakoga tko ljubi Boga.

Dan je Gospodnji, nedjelja je. I mi tražimo svjetlo i snagu u Božjoj riječi. Prorok Izaija ohrabruje nas: Ne žalostite se! Jer Gospodnja radost – vaša je jakost!

Bog želi biti blizak svakom čovjeku, da nas otvori nadi, povjerenju i ljubavi. Zato Isus svoj prvi pogled ne zaustavlja na našim grijesima, nego na našim potrebama. On je svojim blagim riječima liječnik naših duša, Spasitelj, Otkupitelj…

Sigurni smo da su se nazočni divili Isusovim riječima, premda on na kraju navješćuje da će ga odbaciti: Liječniče, izliječi samog sebe! Slično kako se i današnji svijet odnosi prema papi Franji. Mnogi mu se dive i hvale ga kako se jednostavno druži sa svima i ponizno naviješta Božje milosrđe. A kad opominje da je abortus ubojstvo, da su bračne prijevare teški grijeh i da se treba truditi oko predbračne čistoće… okreću mu leđa i odmahuju rukom.

Čovjek je po svojoj naravi biće riječi, stvoreni smo od Božje Riječi i pozvani živjeti od Isusa – koji je Riječ tijelom postala… ali i od svih istinskih riječi.

Tako i naše riječi mogu rušiti i graditi, mogu usrećiti ili ražalostiti, mogu raniti ili lije­či­ti, one poučavaju i blagoslivljaju. Na svijetu ništa nema takvu moć kao što je ima riječ!

Riječi su prozori… ili zidovi. Svojim riječima netko dopušta da se uniđe u njegov svijet… Kako li su jednostavne bile riječi Isusove… a tako moćne, toliko poučne… pune ljubavi i očinskog milosrđa!

To nam je nekako poznato… što sve mogu učiniti riječi u našem životu… iskustvo nas uči kako živnemo i postanemo radosni kad se nađemo u društvu s osobama istinskih riječi: Lijepa riječ sva vrata otvara… Teška riječ ubija poput kamena.

Kad su nam tako važne ljudske riječi… koliko li su tek moćne riječi Božje! Psalam pjeva kako Božja riječ… dušu krijepi… srce sladi… oči prosvjetljuje. A to je i naš put, naš poziv: darivati riječi koje liječe, ohrabruju, izgrađuju…

Isus je svoj prvi nastup započeo riječima: Danas se ispunilo Pismo… Duh Gospodnji na meni je…Toga duha Božjega treba i nama da bismo baš danas, u svom vremenu mogli darivati riječ i ono što je u riječi – više od riječi, a to je zajedni­čko putovanje s Bogom prema srcu života, koje se zove radost, sloboda i sreća.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Latest News

HDZ uvraća Milanovću: “Iskompleksirani Klaun, koji se 80-ih učlanio u Partiju u Titovoj gardi u Beogradu, prevarantski se dodvorava krajnjoj desnici!”

HDZ je večeras kasno na Facebooku uzvratio Zoranu Milanovuću na današnju seriju uvreda koje su s Pantovčaka adresirane...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img